Sunday, September 26, 2010

Εβραίοι στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία




Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια απ' όταν η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου κυκλοφόρησε τη μελέτη της Ο άλλος εν διωγμώ, με την οποία εξέταζε το ζήτημα της εικόνας του «Εβραίου» στη λογοτεχνία, ανοίγοντας ένα γόνιμο δρόμο μελέτης των ζητημάτων και της σχέσης ιστορίας και μυθοπλασίας.
Ακολουθώντας τα χνάρια που χάραξε εκείνη η μελέτη, διοργανώνεται την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, διημερίδα που στόχο της έχει να ερευνήσει την εικόνα των Εβραίων στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Τίτλος της, ως αναγνωριζόμενη οφειλή, Ο Άλλος εν Λόγω. Η διημερίδα διοργανώνεται από την Oμάδα για την Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων, γύρω από την οποία συσπειρώνονται κυρίως νέοι επιστήμονες, ιστορικοί και άλλοι, που στόχο τους έχουν τη διεπιστημονική προσέγγιση της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στον ελληνικό χώρο, καθώς και από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στη διημερίδα αυτή λογοτέχνες, κριτικοί και ιστορικοί θα συζητήσουν για τις εικόνες των Εβραίων στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική παραγωγή. Οι εργασίες της αρχίζουν την Παρασκευή στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με συζήτηση ανάμεσα στην καθηγήτρια Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και τους επίσης καθηγητές Νεοελληνικής Φιλολογίας Γιάννη Παπαθεοδώρου και Μίλτο Πεχλιβάνο, με συντονίστριες τις Ρίκα Μπενβενίστε και Έφη Βουτυρά.
Την επομένη στις 9.30 π.μ. ο διευθυντής της Νέας Εστίας Σταύρος Ζουμπουλάκης συζητά με τις καθηγήτριες Βενετία Αποστολίδου, Γεωργία Γκότση και Οντέτ Βαρών-Βασσάρ, υπό την προεδρία του Γιώργου Αντωνίου, ενώ στις 12.30 μ.μ. συζητούν οι λογοτέχνες Μισέλ Φάις, Νίκος Δαββέτας και Ρέα Γαλανάκη, με συντονισμό του Πάρι Παπαμίχου-Χρονάκη.

No comments: