Thursday, September 23, 2010

Δεκτά τα μέτρα κατά «Ελευθερουδάκη»


ΑΠΟΦΑΣΗ. Προσωρινώς δεκτά έγιναν τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν πέντε βιβλιοπωλεία και σύλλογοι εκδοτών και βιβλιοχαρτοπωλών εναντίον ενός άλλου μεγάλου βιβλιοπωλείου, του Ελευθερουδάκη. Οι ενάγοντες κατηγορούσαν τον Ελευθερουδάκη ότι προχώρησε σε σπάσιμο των τιμών στα σχολικά βιβλία, παραβιάζοντας έτσι τον νόμο περί ενιαίας τιμής στα βιβλία. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ελευθερουδάκης είχε ξεκινήσει ευρεία διαφημιστική εκστρατεία για τις «πιο χαμηλές τιμές της αγοράς». Η όλη αυτή κίνηση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και οι ενάγοντας κατάφεραν να πείσουν το δικαστήριο ότι η ιστορική αλυσίδα βιβλιοπωλείων δεν σταμάτησε στην έκπτωση του 10%, που προβλέπεται ως πλαφόν στο νόμο περί ενιαίας τιμής, αλλά ότι έκανε εκπτώσεις έως και 20%. Εγινε λόγος ακόμα και για ποινικό αδίκημα, για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Από την πλευρά του, ο Ελευθερουδάκης ισχυρίστηκε ότι στη σημερινή εποχή πρέπει να μην επιτρέπονται κέρδη με μονοπωλιακά καθοριζόμενες τιμές, ειδικά σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι το σχολικό βιβλίο. Οι πέντε αλυσίδες βιβλιοπωλείων που κινήθηκαν νομικά εναντίον του Ελευθερουδάκη πάντως επέμειναν ότι με την πολιτική του, ο τελευταίος ουσιαστικά τους καλούσε να παραβιάσουν τον νόμο.

Η χθεσινή απόφαση σημαίνει στην πράξη ότι ο Ελευθερουδάκης δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις μεγαλύτερες του 10% ούτε να διαφημίζει ότι έχει τις πιο χαμηλές τιμές στην αγορά.

No comments: