- Πάνω από 55.000 τίτλους έντυπων ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων σε πολλαπλάσια αντίτυπα (περίπου 90.000 τόμοι), οπτικοακουστικό υλικό, πλήρη σειρά τοπογραφικών, γεωλογικών και εδαφολογικών χαρτών του ελληνικού χώρου, καθώς και online βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) περιλαμβάνει η συλλογή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.) σήμερα.
Καθημερινά, δεκάδες φοιτητές, καθηγητές του Πανεπιστημίου, κάτοικοι της περιοχής, για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες πηγαίνουν στη βιβλιοθήκη και αξιοποιούν την πλούσια συλλογή της.
Ο Γιάννης Κλαψόπουλος Ph.d, προϊστάμενος Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, σημειώνει: «Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Π.Θ. έχουν ως αποστολή την ενίσχυση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος, με την παροχή πληροφοριακών πηγών και υπηρεσιών πληροφόρησης υψηλού επιπέδου στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Η Βιβλιοθήκη έχει πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου στο πλήρες κείμενο 27.000 τίτλων ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών, ενώ ανανεώνει σε ετήσια βάση συνδρομές σε 450 έντυπα περιοδικά.
Για την αναζήτηση βιβλιογραφίας οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τον κατάλογο της Βιβλιοθήκης (OPAC), ο οποίος είναι ηλεκτρονικός και προσβάσιμος από το Διαδίκτυο μέσω του δικτυακού της τόπου (http://www.lib.uth.gr). Επίσης, μέσω του δικτυακού της τόπου, είναι δυνατή η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο όλων των ηλεκτρονικών πηγών (ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά, βάσεις δεδομένων, ψηφιακά τεκμήρια κ.λπ.) και σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής της βρίσκεται στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στον Βόλο και καλύπτει θεματικά τις ανάγκες των Τμημάτων της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου, της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
- 30 υπολογιστές
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε πενταώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 4.500 τ.μ., που βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου και στο οποίο, εκτός της συλλογής, υπάρχουν περισσότερες από 150 θέσεις ανάγνωσης, ειδικές αίθουσες ατομικής και ομαδικής μελέτης, 30 Η/Υ για τα μέλη και τους χρήστες, ειδικός σταθμός εργασίας (Η/Υ & εκτυπωτής Braille) για άτομα με προβλήματα όρασης, αίθουσα τηλεκπαίδευσης/τηλεδιάσκεψης, αίθουσα Η/Υ και σεμιναρίων και αίθουσα εκδηλώσεων.
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική, παρέχοντας το δικαίωμα του δανεισμού σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο πολίτη. Προκειμένου να αποκτήσει κάποιος το δικαίωμα δανεισμού και χρήσης των περισσότερων υπηρεσιών, πρέπει να εγγραφεί μέλος στη Βιβλιοθήκη.
Τα εγγεγραμμένα μέλη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης σήμερα ξεπερνούν τα 12.500 άτομα, από τα οποία περίπου 7.000 είναι πολίτες της Μαγνησίας (εξωτερικά μέλη).
Για την εγγραφή και τη χρήση της συλλογής και των υπηρεσιών που παρέχονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, τα εξωτερικά μέλη απαιτείται να καταβάλλουν συνδρομή (20 ― ετήσια ή 10 ― εξαμηνιαία), από την οποία απαλλάσσονται ορισμένες κατηγορίες όπως οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των ΑΕΙ και οι σπουδαστές των ΤΕΙ.
No comments:
Post a Comment