Monday, September 6, 2010

Υποψήφιος για το βραβείο Γκονκούρ ο Βασίλης Αλεξάκης

Υποψήφιος για το γαλλικό βραβείο Γκονκούρ είναι ο πεζογράφος Βασίλης Αλεξάκης με το νέο του μυθιστόρημα στα γαλλικά με τίτλο «Le premier mot» (Η πρώτη λέξη). Ο συγγραφέας επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα, τη γλώσσα, σε μια πορεία από το μερικό προς το γενικό. Από τη «δική μας γλώσσα» («Η μητρική γλώσσα», Εξάντας, 1995) πέρασε στη «γλώσσα των άλλων», τη σάνγκο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας («Οι ξένες λέξεις», Εξάντας, 2003) για να καταλήξει, σε μια διευρυμένη τώρα οπτική, στη «γλώσσα όλων των ανθρώπων», αναζητώντας την πρώτη λέξη που είπε ποτέ ο άνθρωπος. Το βιβλίο, το οποίο η εφημερίδα «Le Μonde» κατέταξε ανάμεσα στα δέκα καλύτερα της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά στο τέλος Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Εξάντας.

Ανάμεσα στους δεκατρείς συνυποψηφίους του (μεταξύ των οποίων και οι γνωστοί στην Ελλάδα Αμελί Νοτόμπ, Βιρζινί Ντεπέντ, Μαρκ Ντουγκέν, Ολιβιέ Αντάμ και Σαντάλ Τομά) φαβορί θεωρείται το «κακό παιδί της γαλλικής λογοτεχνίας», ο διαβόητος Μισέλ Ουελμπέκ. Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτροπή οφείλει επιτέλους ένα βραβείο στον πολύ δημοφιλή και ικανό συγγραφέα, και το νέο του έργο με τίτλο «La Carte et le Τerritoire» (Ο χάρτης και το έδαφος), ωριμότερο και ηπιότερο από τα προηγούμενα, είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι μόλις 10 ευρώ, αλλά οι διοργανωτές εκτιμούν ότι το κύρος του βραβείου, το οποίο απονέμεται από το 1903, εξαργυρώνεται οικονομικά στις αυξημένες πωλήσεις του βραβευμένου έργου. Η δεύτερη και η τρίτη επιλογή έργων θα γίνουν στις 5 Οκτωβρίου και στις 4 Νοεμβρίου αντίστοιχα και το βραβείο θα απονεμηθεί στις 8 Νοεμβρίου.
  • Δύο γλώσσες, διπλά βραβεία
Βραβευμένος για τα πεζά του και στις δύο γλώσσες που γράφει, ελληνικά και γαλλικά, αν ο Αλεξάκης είναι ο εφετινός νικητής των Γκονκούρ, θα έχει τιμηθεί και με τη δεύτερη κορυφαία λογοτεχνική διάκριση στη Γαλλία. Θυμίζουμε ότι έχει λάβει δύο φορές βραβείο από τη Γαλλική Ακαδημία, το Βραβείο Νουβέλας το 1997 για το «Ο μπαμπάς» και το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος το 2007 για το «μ.Χ.», καθώς και το ελληνικό Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος το 2004 για τις «Ξένες λέξεις».

No comments: