Tuesday, September 14, 2010

Η επιστροφή του Νίκου Θέμελη

Photo: © E.KE.BI, 2001. Ορδόλης
 Με ένα νέο μυθιστόρημα με τίτλο «Η συμφωνία των ονείρων» επανέρχεται ο Νίκος Θέμελης. Εντάσσεται και αυτό στη γραμμή του ιστορικού μυθιστορήματος που ξεκίνησε με την τριλογία «Αναζήτηση» (Κέδρος, 1998), «Ανατροπή» (Κέδρος, 2000) και «Αναλαμπή» (Κέδρος, 2003), η οποία έκανε τον συγγραφέα δημοφιλή σε εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες, και συνεχίστηκε με τα «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας» (Κέδρος, 2005) και «Οι αλήθειες των άλλων» (Κέδρος, 2008)- εμβολίμως εκδόθηκε το «Μια ζωή, δυο ζωές» (Κέδρος, 2007).

Τον μυθιστορηματικό ιστό απαρτίζουν τέσσερις σπονδυλωτές ιστορίες από τη διαδρομή μιας οικογένειας που καθεμιά έχει ως κινητήριο δύναμή της ένα όνειρο. «Ενα είδος ονείρου» διευκρίνισε χθες στο «Βήμα» ο συγγραφέας. «Τα όνειρα του ύπνου, τα όνειρα του ξύπνου, το όνειρο που γίνεται αγοραίο εμπόρευμα, το όνειρο μέσα από μια φροϊδική προσέγγιση» . Η πρώτη ιστορία αναπτύσσεται στα χρόνια του Εμφυλίου στην Ηπειρο, όπως και οι επόμενες δύο, οι οποίες διατρέχουν τη μετεμφυλιακή περίοδο ως το 1965. Η τέταρτη καταλήγει σε ένα νησί του Αιγαίου το καλοκαίρι του 1990.

Οπως και στα προηγούμενα μυθιστορήματα του Θέμελη, οι ήρωες αναζητούν την ατομική τους ταυτότητα ενώ στο φόντο εκτυλίσσεται η ιστορία του τόπου. Εδώ παρακολουθούμε την πορεία ενός διπόλου χαρακτήρων κάθε φορά εν μέσω κοινωνικών και ιστορικών συγκυριών και εσωτερικών διεργασιών, οι οποίες λειτουργούν άλλοτε λυτρωτικά και άλλοτε καταστροφικά. «Το χρονικό όριο του 1990 σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την είσοδο σε μια άλλη, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, των νέων δεδομένων» λέει ο ίδιος: μια εποχή χωρίς ταυτότητες. Στο τέλος όμως μένει, για κάποιους, το «υπόλοιπο μιας ελπίδας».

«Η συμφωνία των ονείρων» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 25 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

No comments: