Monday, July 14, 2008

ΞΑΝΑΣΜΙΓΟΥΝ Σ’ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΟΙ MCEWAN IAN ΚΑΙ DAVE SHARP


«Παράδοση άνευ όρων»: το βιβλίο που έγραψε ο Ντέιβ Σαρπ με πρόλογο του διάσημου αδελφού του
Φεβρουάριο του 2002, δύο άνδρες συναντιούνται σε μπαρ της Οξφορντ Στριτ. Ο ένας είναι ένας 60χρονος πρώην οικοδόμος. Ο άλλος, στα 54, είναι διάσημος συγγραφέας. Στέκουν αμήχανοι. Κι όμως, μοιάζουν σαν αδέλφια.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ιαν ΜακΓιούαν συνάντησε τον αδελφό του, Ντέιβ Σαρπ. Αργότερα η ιστορία τους δημοσιοποιήθηκε. Και τώρα ο ΜακΓιούαν δίνει τη δική του εκδοχή προλογίζοντας το άρτι εκδοθέν αυτοβιογραφικό βιβλίο του αδελφού του «Complete surrender» («Παράδοση άνευ όρων»). Ξεκινά την αφήγησή του από το 1942.
Τότε η μητέρα του, Ρόουζ, συνάντησε κρυφά το ζεύγος Σαρπ. Ηταν εκείνοι που είχαν απαντήσει στην ανώνυμη αγγελία: «Αναζητείται οικογενειακή εστία για ενός μηνός αγοράκι: παράδοση άνευ όρων». Η Ρόουζ τούς παρέδωσε τον γιο που δεν θα ξαναέβλεπε ποτέ. Οταν, 60 χρόνια αργότερα, ο Ντέιβ εντόπισε την πραγματική του οικογένεια, η μητέρα του βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο Αλτσχάιμερ.
Φοβερή ομοιότητα: τα χαμένα επί 60 χρόνια αδέλφια, Ιαν ΜακΓιούαν και Ντέιβ Σαρπ
Μέχρι τότε ο Ιαν ήξερε ότι έχει δύο μεγαλύτερα, ετεροθαλή αδέλφια, τη Μάρτζι και τον Τζιμ, από τον πρώτο γάμο της μάνας του με τον Ερνεστ Γουόρτ, που είχε σκοτωθεί το 1944 κατά την απόβαση στη Νορμανδία. Ο ίδιος, γεννημένος το 1948, ένα χρόνο μετά τον γάμο της Ρόουζ με τον δεύτερο σύζυγό της, λοχία Ντέιβιντ ΜακΓιούαν, θεωρούσε ότι ήταν και ο πρωτότοκος γιος των γονιών του. Εκανε λάθος. Πρωτότοκος ήταν ο Ντέιβ, που είχε γεννηθεί όμως όσο η Ρόουζ διατηρούσε παράνομη ερωτική σχέση με τον Ντέιβιντ ΜακΓιούαν.
Στην αφήγησή του ο Ιαν ΜακΓιούαν συγχωρεί τη μάνα του για την επιλογή της να δώσει τον Ντέιβ για υιοθεσία (ώστε να αποφευχθεί το τεράστιο σκάνδαλο), αλλά και για την απόφασή της να κρατήσει μέχρι τέλους το στόμα της κλειστό. Ευθύνες ρίχνει στον πατέρα του. Εκ των υστέρων, άλλωστε, αντιλαμβάνεται γιατί είχε απαγορεύσει στο σπίτι οποιαδήποτε αναφορά στον Ερνεστ Γουόρτ. Κι ακόμα, γιατί ανάγκασε τη Ρόουζ να απομακρύνει τα δύο παιδιά της από τον Γουόρτ: ο Τζιμ έμεινε με τη γιαγιά του (τη μάνα του Ερνεστ) και η Μάρτζι κλείστηκε εσωτερική σε ένα οικοτροφείο. Και οι δύο, αρκετά μεγάλοι το 1942 ώστε να θυμούνται «επικίνδυνες« λεπτομέρειες, μεγάλωσαν αποξενωμένοι από τη νέα οικογένεια της μάνας τους.
Ο Ιαν ΜακΓιούαν καταλαβαίνει τώρα γιατί οι γονείς του αγωνιούσαν τόσο ένα βράδυ που είχε βγει με τον ετεροθαλή αδελφό του Τζιμ Γουόρτ. Και θυμάται πόσο έξαλλος είχε γίνει ο πατέρας του, όταν το 1989 του ζήτησε να διηγηθεί σ' ένα μαγνητόφωνο πώς είχε γνωρίσει τη Ρόουζ. Θυμάται ακόμα ότι μια μέρα κρυφάκουσε τη μάνα του να εξομολογείται ότι κάποτε είχε χάσει ένα παιδί. Πέρασε καιρός για να αντιληφθεί ότι η μάνα του δεν εννοούσε ότι απέβαλε...

[ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 14/07/2008]

No comments: