Wednesday, July 23, 2008

«ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ»


Εξήγγειλαν τη δημιουργία 3.500 σχολικών βιβλιοθηκών με αγορές βιβλίων 72 δισ. δραχμών από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, πήραν εκατομμύρια και από κοινοτικά κονδύλια τα οποία εξανεμίστηκαν, περιόρισαν τελικά τις βιβλιοθήκες σε 500 (αφήνοντας 3.000 σχολεία εκτός) και το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Το καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών & Βιβλιοπωλών και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι 19 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν μέσω κοινοτικών προγραμμάτων το 2007 και θα δοθούν το 2008 για τις σχολικές βιβλιοθήκες.
«Με το σύνθημα "Ένα τετραγωνικό μέτρο σχολικής βιβλιοθήκης για κάθε μαθητή" θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης σχολικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο», έλεγε χτες ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ Παύλος Χαραμής. «Πρέπει κυρίως να δοθεί προτεραιότητα στις υποβαθμισμένες εκπαιδευτικά και κοινωνικά περιοχές, στις περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια, και με στόχο να αμβλυνθούν οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες. Τέλος, είναι απαραίτητο κάθε σχολείο να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα κονδύλι ετησίως που θα αξιοποιείται από τον σύλλογο διδασκόντων με αποκλειστικό σκοπό τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης».
Η σύγκριση με τις σχολικές βιβλιοθήκες του εξωτερικού είναι αναπόφευκτη. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ Δημήτρης Παντελέσκος σχολίαζε ότι «στην Ευρώπη δεν υπάρχει σχολείο χωρίς ταμείο και χωρίς βιβλιοθήκη και δεν υπάρχει σχολείο που να μη διαλέγει τα βιβλία που θα έχει η βιβλιοθήκη του». [ΤΑ ΝΕΑ, 24/07/2008]

No comments: