Thursday, July 10, 2008

«ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ»


Πεδίο μάχης θύμιζε το καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός», όπου ο Νίκος Καρατζάς της κοινοπραξίας «Ιανός Α.Ε.» και «Απόλλων Α.Ε.», η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό σχολικών βιβλιοθηκών, απάντησε στην Ενωση Προμηθευτών («Γ.Κ. Ελευθερουδάκης Α.Ε.» & «Γ. Παπασωτηρίου Α.Ε.»). Η τελευταία έχει καταγγείλει ότι το υπουργείο Παιδείας «επέλεξε να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τον διαγωνισμό της Ε.Ε., αποκλείοντας τους δύο εκ των τριών διαγωνιζομένων σχεδόν στο σύνολό τους, απομένοντας στην ουσία μ' έναν υποψήφιο». Δηλαδή τον «Ιανό Α.Ε.».
Ο Νίκος Καρατζάς παρακάλεσε να πέσουν οι τόνοι, τονίζοντας «ότι δεν είναι θέμα επιχειρηματικής διένεξης μεταξύ "Ιανού" και "Ενωσης Προμηθευτών", αλλά ούτε και διένεξης με το υπουργείο Παιδείας. Είναι κατ' εξοχήν θέμα διαφάνειας και νομιμότητας».
Εκανε σαφές ότι είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να ελέγξει την τεχνική προσφορά της Ενωσης Προμηθευτών και παραδέχτηκε ότι απέστειλε υπόμνημα προς την Επιτροπή, στο οποίο επισήμανε την πλήρη παραβίαση των κανόνων της τεχνικής προσφοράς της σε δέκα από τα έντεκα τμήματα του έργου. Ακόμη στάθηκε στο γεγονός ότι ο ανταγωνιστής προσέφερε λιγότερους από τους ζητούμενους τίτλους (το όριο είναι 50% συν 1 των τίτλων). Τελειώνοντας, απευχήθηκε την ακύρωση του διαγωνισμού, «γιατί θα χαθούν κονδύλια ζωτικής σημασίας για τους εκδότες».
«Ο μαθηματικός τύπος αγοράς των βιβλίων είναι λανθασμένος», φώναξε ο Βαγγέλης Τρικεριώτης της «Πρωτοπορίας», ο οποίος γι' αυτό τον λόγο απεσύρθη την τελευταία στιγμή από μειοδότης. «Στηρίζεται σ' ένα τρικ. Η υποκρισία δεν έχει όρια!».
«Διαγωνισμό - μαϊμού που κοροϊδεύει τον κόσμο του βιβλίου» τον χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών & Βιβλιοπωλών Γιώργος Δαρδανός. Μάλιστα, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας «είναι στημένος ο διαγωνισμός για να χαθεί».
Την πιο ισορροπημένη στάση κράτησε ο εκδότης Μιχάλης Μπακιρτζής της «Επικαιρότητας». Εκανε έκκληση οι ανταγωνιστικές εταιρείες να τα βρουν μεταξύ τους προς όφελος όλων των εκδοτών.
Την ανησυχία της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών & Βιβλιοπωλών. Επισημαίνει «τον κίνδυνο απώλειας ενός χρηματικού ποσού για το βιβλίο», που οφείλεται στο γεγονός «ότι οι δύο πλευρές δείχνουν διατεθειμένες να ματαιώσουν την υλοποίηση του προγράμματος».
Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να παρέμβει, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος 100.000 μαθητές να βρεθούν την ερχόμενη σχολική περίοδο χωρίς βιβλία, εκατοντάδες εκδότες να χάσουν χρήματα από τη διαφαινόμενη λήξη της προθεσμίας του διαγωνισμού και να πληγούν εκατοντάδες οικογένειες που εργάζονται στον εκδοτικό χώρο.
* Η Ενωση Προμηθευτών απαντά σε δημοσίευμά μας («Ε», 8/7/08), υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε καταγγείλαμε ότι ο διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός υπέρ του "Ιανού" ή οποιουδήποτε άλλου διαγωνιζόμενου».

[ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/07/2008]

No comments: