Tuesday, July 22, 2008

Η ΠΟΙΗΣΗ, Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22/07/2008

«Ετσι ίσα ίσα να βάλω ένα τίτλο, σ' αυτή τη βόλτα την παραθαλάσσια» Κ. Δημουλά
«Οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις μοιάζουν σαν ο δημιουργός να θυσίασε κάτι από τη ζωή του, προκειμένου να γράφει, να ζωγραφίζει, να συνθέτει για να προσφέρει ευχαρίστηση και ωφέλεια στον κόσμο. Ομως αυτό του άρεσε να κάνει. Αυτό ήξερε να κάνει. Δεν θυσίασε τίποτα. [...] Η ποίηση είναι το "αμάρτημα" στο οποίο περιπίπτουν όλοι οι νέοι. Ολοι γράφουν είτε μέσα τους είτε στο χαρτί. Διότι είναι η ορμή της ηλικίας που φέρνει πολλούς ξαφνιαστικούς ρυθμούς, όπως είναι ο ρυθμός της ποίησης».
Οταν η Κική Δημουλά συνάντησε τους μαθητές των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού. Μια καταπληκτική συνέντευξη με σοφές προτροπές από την ποιήτρια-ακαδημαϊκό μας.
«Διαβάζετε όσο μπορείτε. Είναι καλύτερο από την κάθε καλή φιλία. Τα βάσανα των ανθρώπων είναι πολύ δριμύτερα και πολύ διαπεραστικότερα απ' ό,τι είναι η παρηγορία της ποίησης. Πάντως δεν είναι καθόλου λίγο ο άνθρωπος σε κάποιες δύσκολες στιγμές του να έχει ως συνομιλητή απέναντί του ένα βιβλίο. Είτε είναι ποίηση είτε πεζογραφία. Συνιστώ κάτι που δεν έκανα εγώ: να διαβάζετε πάρα πολύ και πάντα· τώρα που δεν έχει διαμορφωθεί ολότελα αυτό που λέγεται ψυχισμός -αν και μπορεί να έχει, δεν είμαι βεβαία-, αλλά θα τον συμπληρώσετε με πολύ σωστό τρόπο. [...] Δεν διδάσκεται η ποίηση, δεν διδάσκεται και ο έρωτας, φυσικά. Πώς πήδηξα από το ένα θέμα στο άλλο; Ο έρωτας είναι ένα ένστικτο, όπως ενστικτώδης είναι η ανάγκη να γράψεις. Η ποίηση από ένστικτο ξεκινάει. Ψάξτε μέσα σας, κάντε δοκιμή να γράψετε κάτι. Αποτινάζουμε λίγα-λίγα τα δεσμά μας. Αλλιώς η αξία της ελευθερίας είναι μηδενική. Με την ποίηση ξορκίζω τα δεινά, την απώλεια. Η ποίηση είναι λυτρωτική, γι' αυτό συνέστησα να ψάχνετε τα κρυμμένα σας χαρίσματα...».

No comments: