Friday, July 11, 2008

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Διαμαρτυρίες για την κατάσχεση παλιών βιβλίων

Ο αρχαιολογικός νόμος αφήνει παράθυρο για παρερμηνείες

Τη διαμαρτυρία τους για την «ποινικοποίηση της βιβλιοφιλίας» εκφράζουν 67 προσωπικότητες της πνευματικής ζωής, με αφορμή τις κατασχέσεις παλαιών βιβλίων και συλλήψεις των κατόχων τους. Πρόκειται για μία πραγματικά περίεργη υπόθεση που ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2007 με τη σύλληψη ενός σμηνάρχου, ενώ ακολούθησαν άλλες πέντε συλλήψεις ατόμων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν παλαιά βιβλία.
Οι υπογράφοντες τη διαμαρτυρία, ανάμεσα στους οποίους οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, Βασίλης Βασιλικός, Αγγελος Δεληβοριάς, Μάνος Ελευθερίου, Μίκης Θεοδωράκης, Τίτος Πατρίκιος, Αδαμάντιος Πεπελάσης κ.ά., σημειώνουν ότι ενέργειες όπως αυτές «δεν στηρίζονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο, διερωτώνται ποιοι παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού καθοδηγούν τέτοιες ενέργειες», αφού «η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών) επανειλημμένα έχει διαβεβαιώσει τους ενδιαφερόμενους ότι τα παλιά βιβλία δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Ν. 3028/2002).
Οι προσωπικότητες που υπογράφουν το κείμενο σημειώνουν ότι «στις χώρες του πολιτισμένου κόσμου τα παλιά βιβλία σπανίως αντιμετωπίζονται ως έργα τέχνης, κατάλληλα να κοσμήσουν τις προθήκες μουσείων. Η θέση τους είναι σε βιβλιοθήκες δημόσιες και ιδιωτικές και προορισμός τους είναι να διαβάζονται».
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τα παλιά βιβλία μπορεί να θεωρηθούν αρχαιότητες και να ενταχθούν στο σχετικό νόμο; Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Πέτρος Βέργος, υπεύθυνος του ομώνυμου οίκου δημοπρασιών έργων τέχνης και παλαιών βιβλίων και συνεργάτης του ΕΛΙΑ, τονίζει: «Είναι εξωφρενικό και παράλογο γεγονός.
Ο νόμος δεν αναφέρει για βιβλία και έντυπα χειρόγραφα. Ο νόμος λέει ότι από το 1453 ως το 1830 θεωρούνται αρχαιότητες οι θρησκευτικές εικόνες, τα αρχιτεκτονικά μέλη, δηλαδή αντικείμενα που έχουν αποσπασθεί από μνημεία, οι θρησκευτικές εικόνες και τα λειτουργικά αντικείμενα». Είναι ζήτημα αυθαιρεσίας κάποιων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το παλιό βιβλίο και έχουν άγνοια».
Σύμφωνα, ωστόσο, με αρχαιολογικές πηγές, ο νόμος με τον όρο «λειτουργικά αντικείμενα» συμπεριλαμβάνει και εκκλησιαστικά βιβλία (π.χ. ευαγγέλια). Θα έπρεπε λοιπόν να αποσαφηνιστεί η σχετική παράγραφος. Για το ίδιο θέμα άλλωστε κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο και Πολιτισμού κ. Λιάπη δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες παράνομες.

[ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ, Ελεύθερος Τύπος, 11/07/2008]

No comments: