Wednesday, July 16, 2008

«ΕΘΑΨΑΝ» ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΡΙΤΣΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΔΙΩΡΟΦΟ;

Ρίτσος ΓιάννηςΗ κόρη του Γιάννη Ρίτσου διαμαρτύρεται γιατί δόθηκε άδεια από το Τοπικό Συμβούλιο Πελοποννήσου και την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης να υψωθεί ένα ισόγειο κτίσμα, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Κάστρου της Μονεμβασιάς εμπρός από το σπίτι του ποιητή, με συνέπεια να κρύψει ένα τμήμα του.
Σε επιστολή της, η Ερη Ρίτσου αναφέρει ότι το σπίτι του πατέρα της επισκέπτονται καθημερινά άνθρωποι απ'όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να δουν το μέρος και να φωτογραφηθούν στην προτομή του. Γιατί είναι το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο τόπος απ' όπου αγνάτευε το πέλαγος. Χαρακτηρίζει «παράδοξο» ότι η 5η ΕΒΑ έδωσε άδεια να γίνει διώροφη μια μικρή ισόγεια αποθήκη, «γιατί η απόφαση αυτή δεν στηρίζεται σε κανένα απολύτως απτό στοιχείο που να τεκμηριώνει την ύπαρξη σε παλαιότερη εποχή διώροφου κτηρίου».

Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά. Με λίγη φαντασία, μπορείτε να δείτε πώς θα υψωθεί το απέναντι ισόγειο κτίσμα και πώς θα καλύπτει τη θέα από το κάτω παράθυρο
Και συνεχίζει. «Το ακόμη πιο παράδοξο είναι πως ενώ προσκομίστηκαν φωτογραφίες από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα (1950) που απεικονίζουν το μικρό αυτό ισόγειο κτίσμα, η Υπηρεσία επέλεξε να αγνοήσει τις αποδείξεις και να βασίσει την απόφασή της σε αστήρικτες εικασίες, ότι δηλαδή μπορεί μεν τον 20ό αιώνα το κτίσμα να ήταν ισόγειο αλλά μπορεί σε προηγούμενους του 20ού να μην ήταν. Το δε τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου γνωμοδότησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κατασκευής διώροφου κτηρίου μπροστά στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου γιατί δεν αλλοιώνεται ο περιβάλλον χώρος. Τώρα, αν το μισό περίπου ισόγειο του σπιτιού του ποιητή θα είναι κρυμμένο πίσω από μια κεραμοσκεπή και αν όσοι θελήσουν να φωτογραφηθούν μπροστά από αυτό θα έχουν ως φόντο της προτομής του έναν τοίχο με κεραμίδια αντί για το σπίτι του, αυτό φυσικά δεν αποτελεί αλλοίωση του χώρου για το Τοπικό Συμβούλιο. Στο κάτω κάτω, τι είναι ο Ρίτσος; Ενας πεθαμένος που κάποτε έγραφε ποιήματα, γιατί δηλαδή θα πρέπει το σπίτι του να θεωρείται μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου».
Ερη Ρίτσου: «Τιμούμε τον πατέρα μου με Ετος Ρίτσου και θάβουμε τον χώρο απ' όπου πρωτοκοί-ταξε το πέλαγος πίσω από διώροφο;»
Και η Ερη Ρίτσου κλείνει με το ερώτημα: «Τιμούμε το Ρίτσο ανακηρύσσοντας το 2009 "Ετος Ρίτσου―, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού ή θεωρούμε ότι ο χώρος απ' όπου "πρωτοκοίταξε το πέλαγος έχοντας πίσω του τη ζεστή ανάσα του βράχου" μπορεί να θαφτεί πίσω από ένα διώροφο;».

Η προϊσταμένη της 5ης ΕΒΑ Καλλιόπη Διαμαντή, στην οποία απευθυνθήκαμε, μας είπε είπε ότι η προσθήκη που ζήτησε ο ιδιοκτήτης ισόγειου κτίσματος εμπρός από το σπίτι του Ρίτσου είναι μόνο 30 πόντους. Η Ερη Ρίτσου υπέβαλε ένσταση για την ακύρωση της άδειας, η οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοπονήσσου. Θεωρεί ως εκ τούτου τη διαμαρτυρία της υπερβολική, δεδομένου ότι καμία θέα προς το πέλαγος δεν κρύβεται. Ισως εμποδιστεί η θέα από ένα μόνο παράθυρο.


[ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 16/07/2008]

No comments: