Tuesday, January 26, 2010

Το παιδικό βιβλίο ευημερεί

Ολο και περισσότεροι συμμετέχουν κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση του ΕΚΕΒΙ

Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/01/2010

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ. Είναι νέος θεσμός, αλλά έχει πια εδραιωθεί στις ετήσιες δραστηριότητες του βιβλίου. Η 3η (μόλις) Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το υπουργείο Πολιτισμού/Τουρισμού, πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου μέχρι τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Στη διοργάνωση μετέχουν εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου.

Είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΕΚΕΒΙ «το παιδί και η καλλιέργεια της ανάγνωσης», όπως είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντριά του Κατρίν Βελισσάρη.

Και η αλήθεια είναι ότι παρά το νεαρόν της ηλικίας της, οι αριθμητικοί δείκτες της Εκθεσης Παιδικού Βιβλίου έχουν διαρκώς αυξητική τάση. Οι εκδηλώσεις την πρώτη χρονιά ήταν 80, πέρυσι 100 και φέτος 142. Οι συμμετέχοντες εκδότες ξεκίνησαν από τον αριθμό 35, πέρυσι ήταν 45 και φέτος φτάνουν τους 75 (άλλοι με χωριστά περίπτερα, άλλοι στο ομαδικό περίπτερο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου).

Το παιδικό ανθεί

Αριθμοί που πιστοποιούν απολύτως την ανοδική τάση και την άνθηση του παιδικού βιβλίου, στην Ελλάδα και διεθνώς. Ετσι, το 2008 εκδόθηκαν 2.100 παιδικά και εφηβικά βιβλία στη χώρα μας, 289 παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, το 1/5 της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής είναι παιδικά και εφηβικά βιβλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η BIBLIONET. Συνολικά, η αύξηση των τίτλων παιδικής λογοτεχνίας από το 2003 μέχρι το 2008 είναι περίπου 40%, με την πρώτη θέση να κατέχουν τα βιβλία προσχολικής ηλικίας (55,5%). Ενα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα από τα βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας είναι ξενόγλωσσα σε ποσοστό 67,6%.

Ενα ποσοστό κατά πολύ παραπάνω από τις ξένες βιβλιοπαραγωγές, όπου η αντίστοιχη αναλογία φτάνει το 1/8. Στον χώρο των 3.300 τ.μ. έχουν στηθεί φέτος τρία αμφιθέατρα, η παιδική βιβλιοθήκη και το στέκι των εφήβων. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι επισκέπτες μαθητές φέτος θα είναι κυρίως έφηβοι, κι όχι μόνο από Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας. Αξιοσημείωτη είναι φέτος η σύμπραξη ΕΚΕΒΙ/ΣΕΚΒ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί πληρέστερα για περισσότερες εκδόσεις, κυρίως από εκδοτικούς οίκους, που βγάζουν σποραδικά λίγα παιδικά βιβλία τον χρόνο.

Η είσοδος για όλους, όλες τις μέρες, είναι ελεύθερη και η έκθεση θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Τιμώμενη χώρα

Κάθε χρόνο και στην Εκθεση Παιδικού Βιβλίου, όπως και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται μια τιμώμενη χώρα. Φέτος είναι η Γαλλία, η οποία φέρνει στην Ελλάδα συγγραφείς, σκιτσογράφους, εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εκδήλωση «Το παιδί, οι γονείς και ο ψυχολόγος» με συνομιλητές τον ψυχίατρο Νίκο Σιδέρη και τη Γαλλίδα ψυχολόγο Elisabeth Brami (30/1, 5 μ.μ.).

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προσπαθεί αυτό το διάστημα να πραγματοποιήσει τις υποχρεώσεις του μ’ ένα προσωπικό του οποίου η σύμβαση έχει λήξει και εξακολουθεί να προσέρχεται στη δουλειά απλήρωτο για να μη μείνουν στον αέρα οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Οργανισμού. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εκκρεμότητα που κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε και με ποιον τρόπο θα λυθεί.

Παρ’ όλα αυτά, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι. Μήνυμα θα απευθύνει η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κ. Νίκη Γουλανδρή, εγκαινιάζοντας τον θεσμό της Πρέσβειρας του παιδικού βιβλίου. Την έκθεση έχει προσκληθεί να εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

-Το ΕΚΕΒΙ εξασφάλισε δωρεάν στάθμευση στο πάρκινγκ του Carrefour, ενώ τρία μικρά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους επισκέπτες δωρεάν από τον σταθμό του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας. Αλλιώς εξυπηρετούν τα λεωφορεία 550, Α7, Β7. Στάση Εκθεσιακό Κέντρο XELEXPO.

No comments: