Tuesday, January 26, 2010

Ανοίγει τις πύλες της η 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

Ανοίγει στις 29 Ιανουαρίου η «αυλαία» για την 3η έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που διαρκώς μεγαλώνει, συγκεντρώνοντας φέτος 75 εκδότες και άλλες τόσες, μέχρι στιγμής, οργανωμένες επισκέψεις σχολείων απ΄όλη την Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι.

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το μεσημέρι της επομένης, 30 Ιανουαρίου, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Νίκη Γουλανδρή, που μετά από πρόσκληση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), εγκαινιάζει φέτος τον θεσμό της «πρέσβειρας» του Παιδικού Βιβλίου και γίνεται «νονά» της έκθεσης.

Είναι αναμφισβήτητα το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για το παιδί, λέει εκ μέρους του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, η διευθύντριά του Κατρίν Βελισάρη και υπογραμμίζει την ανοδική πορεία της έκθεσης με αριθμούς. Στην πρώτη έκθεση συμμετείχαν 35 εκδότες, στη δεύτερη 45 και τώρα, 75 εκδότες μεγάλων ή μικρότερων οίκων, που έχουν εκδώσει μέχρι πέντε βιβλία μέσα στη χρονιά.

Κι αυτό γιατί ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, έδωσε τη δυνατότητα, με ομαδικό του περίπτερο για πρώτη φορά στην έκθεση, να εκπροσωπηθούν περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι που αλλιώς δεν θα είχαν τη δυνατότητα.

Παράλληλα, οργανώνονται 142 παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για τους μικρούς βιβλιόφιλους, αλλά και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα συναντηθούν με συγγραφείς, θα ανακαλύψουν την έκθεση των εικονογράφων που διοργανώνει ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και θα έρθουν σε επαφή με Γάλλους συγγραφείς, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της έκθεσης.

Για τον σκοπό αυτό το ΕΚΕΒΙ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών έχουν προσκαλέσει 10 Γάλλους συγγραφείς και σκιτσογράφους, που το έργο κάποιων έχει εκδοθεί στην Ελλάδα, όπως, ο Λουί Αλουάν, ο Ζαν -Φιλίπ Αρού Βινιό, η Μαρί Γκουντό, ή και άγνωστους στο ελληνικό κοινό, όπως η ψυχολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ελιζαμπέτ Μπραμί, η οποία θα μετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με τον Νίκο Σιδέρη, ψυχίατρο - συγγραφέα του βιβλίου «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν».

Η είσοδος στην 3η έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που θα διαρκέσει έως και 1η Φεβρουαρίου, είναι δωρεάν.

Όσο για το κόστος της έκθεσης, η κ. Βελισάρη δήλωσε ότι την πρώτη χρονιά το υπουργείο Πολιτισμού κατέβαλε 600.000 ευρώ, τη δεύτερη χρονιά 10.000 ευρώ και ότι τώρα, το ΕΚΕΒΙ αναμένει απάντηση από το υπουργείο για 150.000 ευρώ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: