Tuesday, January 19, 2010

Εξελίξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο του βιβλίου

ΒΙΒΛΙΟ. Διορίστηκε ελάχιστες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του με σκοπό να διοριστούν νέα μέλη. Σύντομα θα γνωρίζουμε αν και το ΕΚΕΒΙ θα είναι στο Μητρώο Επιχορηγουμένων Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά πράγματα μπορεί να εξετασθούν εξ αρχής ως προς τις κατευθύνσεις λειτουργίας του κάθε φορέα - και του ΕΚΕΒΙ. Βεβαίως εκκρεμεί πάντα να ξεκαθαριστεί το θέμα της διεύθυνσης του ΕΚΕΒΙ, αφού η πενταετής σύμβαση της Κατρίν Βελισσάρη έληξε στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς και το θέμα των 40 περίπου συμβασιούχων εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ, που σταδιακά, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Ασφαλώς και το ΕΚΕΒΙ ζει σ’ ένα καθεστώς ιδιότυπης αβεβαιότητας, όπως και άλλοι δημόσιοι φορείς. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί βεβιασμένες πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα που πρόσφατα αναγγέλθηκε, μέσω του οποίου νέοι συγγραφείς θα γράφουν τις απόψεις τους στο ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ. Ενας δημόσιος φορέας γιατί να παραχωρεί το site του για να καταθέσουν απόψεις χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, όταν μάλιστα, στην ίδια την ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εμπειρία του Διαδικτύου με δικές τους ιστοσελίδες; Αλλωστε οι συγγραφείς, ως άνθρωποι του λόγου, εκφράζουν τις απόψεις τους συχνότατα και σε πολλά έντυπα.

Είναι μια από τις μετακινήσεις που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στον εκδοτικό χώρο. Η Ελένη Μπούρα, μέχρι πρότινος υπεύθυνη ελληνικής πεζογραφίας στις εκδόσεις «Κέδρος», αναλαμβάνει την ευθύνη για το ίδιο αντικείμενο, την ελληνική πεζογραφία, στις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Στις ίδιες εκδόσεις εργάζεται πλέον και ο ποιητής Γιάννης Κοντός, που είχε την ευθύνη της ποίησης στις εκδόσεις «Κέδρος».

Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/01/2010

No comments: