Friday, January 15, 2010

Διαξιφισμοί Γερουλάνου- ΛΑ.Ο.Σ για το βιβλίο που προτάθηκε για βράβευση

«Είναι δικαίωμά σας να αναφέρετε το μυθιστόρημα σαν ‘ανθελληνικό’ και σε παλαιότερη ερώτησή σας ‘ανυπόστατο λιβελογράφημα’ και είναι υποχρέωσή μας να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά σας να το λέτε, αλλά δεν οφείλουμε εμείς να υιοθετούμε αυτό που προτείνετε» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκη σχετικά με το προταθέν προς βράβευση βιβλίο του Β. Γκουρογιάννη «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή».

«Το βιβλίο που αναφέρεστε είναι μυθιστόρημα και είναι προϊόν τέχνης είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει αυτό που λέει. Δεν είναι ιστορικό βιβλίο. Δεν είναι στην πρόθεσή μου να λογοκρίνω ένα προϊόν τέχνης είτε αυτό ταιριάζει στην αισθητική μου ή την πολιτική μου φιλοσοφία είτε όχι. Η απαγόρευση παρουσίασης προϊόντων τέχνης δεν έγκειται σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ο δε χαρακτηρισμός μιας τέχνης ως επικίνδυνη και αντεθνική παραπέμπει σε μια εποχή που νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε» πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε: «Το δικαίωμά του συγγραφέα να γράφει αυτά τα οποία γράφει και το δικό σας δικαίωμά σας να λέτε αυτά που λέτε πηγάζουν από τις ίδιες αρχές, παρότι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν, και συγκαταλέγομαι σε αυτούς, ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό που είναι επικίνδυνο δεν είναι η ελευθερία της έκφρασης αλλά η λογοκρισία της».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκης είπε πως χαίρεται γιατί το βιβλίο αυτό δεν βραβεύτηκε αλλά «η ζημιά έγινε μόνο και μόνο που ο κρατικός φορέας το πρότεινε». Είπε ακόμη ότι στη σελίδα 137 γράφει ότι η «ΕΛ.ΔΥ.Κ ήταν ντουμάνι στην πρέζα και τα χάπια», στην 276 «υπήρξαμε κι εμείς εξίσου εγκληματίες πολέμου», στη 211 ότι «κατά τους βαλκανικούς πολέμους ο ελληνικός στρατός έκανε εθνοκάθαρση στη Μακεδονία». «Το να προταθεί αυτό το βιβλίο από το υπουργείο είναι σαν να υβρίζετε κι εσείς» πρόσθεσε ο βουλευτής και ζήτησε από τον υπουργό να δώσει απάντηση στους συγγενείς των νεκρών των τραυματιών και αγνοούμενων.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ μέσα που να αμφισβητεί τον ηρωισμό των πεσόντων στην Κύπρο» είπε στη δευτερολογία του ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος συνεχάρη -με την ευκαιρία- τον Γ. Καλπούζο για την βράβευση του βιβλίου του «Ιμαρέτ». Όπως διευκρίνισε, σχετικά με την διαδικασία επιλογής των βιβλίων και της τελικής βράβευσης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δεν επεμβαίνει ποτέ ούτε στις προτάσεις ούτε στη διαδικασία επιλογής των βραβευμένων βιβλίων. «Το μυθιστόρημα του Γκουρογιάννη δεν το πρότεινε το ΕΚΕΒΙ, προτάθηκε από ψήφο των μελών των λεσχών ανάγνωσης που λειτουργούν στην Ελλάδα. Φέτος ψήφισαν δύο χιλιάδες μέλη και διάλεξαν 15 βιβλία από 300 τίτλους. Ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισαν για τα βιβλία ξεπέρασε τις 3.000 άτομα» είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

No comments: