Tuesday, January 5, 2010

Ο «Ιχνευτής» των ελληνικών εκδόσεων


Εφυγε στα 62 του χρόνια ο Κώστας Βουκελάτος, ο πρώτος που εισήγαγε τις στατιστικές στον χώρο του βιβλίου

Ο Κώστας Βουκελάτος αγαπούσε τα βιβλία με την ίδια αγάπη που τρέφει ένας γονιός για τα παιδιά του. Αυτή, όμως, η πατρική σχέση δεν ήταν ασφυκτική, ήταν απελευθερωτική. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ με τι επιμονή και τι ανιδιοτέλεια έγραφε, όταν ανακάλυπτε καλά βιβλία νέων συγγραφέων. Τους υπερασπιζόταν μέχρι τελικής πτώσεως μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Ιχνευτής», με το οποίο ταυτίστηκε.

Το εξέδιδε ανελλιπώς από το 1985 μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Η απώλειά του, σε ηλικία 62 ετών, λόγω των εορτών πέρασε απαρατήρητη από τον κόσμο του βιβλίου. Η κηδεία έγινε το περασμένο Σάββατο, με ελάχιστους να παρευρίσκονται.

Οι συγγραφείς, οι οποίοι τον γνώρισαν και ευεργετήθηκαν από την παρουσία του, τον χαρακτηρίζουν ακούραστο, ακέραιο, έντιμο και ευφυέστατο. Οι στατιστικές του για την εκδοτική παραγωγή θα μείνουν μνημειώδεις, γιατί είχε την επιστημονική επάρκεια να τις υποστηρίξει και μεθοδολογικά. Κάλυπτε επί χρόνια ένα κενό που η πολιτεία άργησε να αναλάβει. Οι σπουδές του ήταν πολύ κοντά στο έργο το οποίο επετέλεσε. Είχε σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Οι γνώστες της στατιστικής υποστηρίζουν ότι επινόησε νέα πεδία στις έρευνες, εμπλουτίζοντάς τες με στοιχεία τα οποία δεν ήταν «ξερά».

Αφησε εποχή ο πόλεμος που άνοιξε ο Κώστας Βουκελάτος με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Το Δ.Σ. τού ΕΚΕΒΙ αντέδρασε ομόφωνα και άσκησε αγωγή κατά του εκδότη του περιοδικού «Ιχνευτής», ζητώντας του το κολοσσιαίο ποσόν των 500.000 ευρώ, γιατί στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2002 «καθύβρισε και συκοφάντησε το νομικό πρόσωπο και τα ενάγοντα μέλη του Δ.Σ. εξαπολύοντας ψευδείς κατηγορίες». Ο μηνυόμενος είχε δηλώσει στην «Ε»: «Σήμερα το ΕΚΕΒΙ επιχειρεί να φιμώσει τον "Ιχνευτή", ενώ για άλλους δημοσιογράφους, διανοούμενους και συγγραφείς έχει επιστρατεύσει άλλους περίτεχνους τρόπους για να ακυρώσει την κριτική τους συνείδηση».

Ο Κώστας Βουκελάτος, που στάθηκε πάντα στο πλευρό των εκδοτών, δεν πήρε ποτέ ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος. Παρέμεινε ένας Δον Κιχώτης του εκδοτικού χώρου, προσφέροντας και μόνο προσφέροντας. [Β.Κ.Κ.

No comments: