Saturday, January 9, 2010

«Ζωγράφισε λοιπόν και κλείσε το στόμα σου...»

«Στα έξι μου ήθελα να είμαι μαγείρισσα. Στα επτά, ο Ναπολέων. Από τότε η φιλοδοξία μου δεν έπαψε να μεγαλώνει...»

«Ζωγράφισε λοιπόν και κλείσε το στόμα σου...»

ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ ΝΤΑΛΙ «H ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΖΩΗ ΜΟΥ»
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μαντά
Σελίδες: 312

«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑΣ»
Μετάφραση: Νίκος Πλατής - Μαίρη Γιαμαλή
Σελίδες: 280

«ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ»
Μετάφραση: Νένια Γλύπτη
Σελίδες: 376
Εκδόσεις «Εξάντας»
Τιμή: 15 ευρώ (το καθένα)

«Ζωγράφε, δεν είσαι ρήτορας! Ζωγράφισε λοιπόν και κλείσε το στόμα σου!» Ο Σαλβαντόρ Νταλί δεν ακολούθησε τη δική του ρήση. Δεν περιορίστηκε στη ζωγραφική του, αυτή που τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, αλλά μπήκε και στα χωράφια της λογοτεχνίας, γράφοντας δύο αυτοβιογραφικά βιβλία, «Η απόκρυφη ζωή μου» και «Το ημερολόγιο μιας μεγαλοφυΐας», και ένα μυθιστόρημα, «Κρυμμένα πρόσωπα».

«Ζωγράφισε λοιπόν και κλείσε το στόμα σου...»

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει και τα τρία αυτά βιβλία, τα οποία επανακυκλοφόρησαν από τον «Εξάντα», με αφορμή τα είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Νταλί, το 1989; Χωρίς καμία αμφιβολία ο υπέρμετρος ναρκισσισμός, ο τεράστιος σνομπισμός και το απύθμενο υπερεγώ του. Η λέξη «μεγαλοφυΐα» επαναλαμβάνεται διαρκώς τόσο για τον εαυτό του όσο και τη σύζυγο και μούσα του, την περίφημη Γκαλά.

«Το βιβλίο αυτό θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα αποδείξει ότι η καθημερινή ζωή μιας μεγαλοφυΐας δεν έχει τίποτα κοινό μ’ εκείνη του πλήθους», γράφει ευθαρσώς ο 36χρονος τότε Νταλί, στο «Ημερολόγιο μιας μεγαλοφυΐας», το οποίο καλύπτει την περίοδο 1952-1963. Και λίγο παρακάτω ο μεγαλοφυής νάρκισσος στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει: «Αυτό το ανεπανάληπτο βιβλίο είναι το πρώτο που γράφτηκε από μια μεγαλοφυΐα και, μάλιστα, από μια μεγαλοφυΐα που είχε τη μοναδική τύχη να παντρευτεί τη μεγαλοφυή Γκαλά»... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: