Tuesday, December 1, 2009

Χρυσά τα «Άνθη του Κακού» του Σαρλ Μποντλέρ

  • Πάνω από τέσσερα εκατ. ευρώ κόστισε η πώληση προσωπικών αντικειμένων του διάσημου Γάλλου συγγραφέα

Μια αυθεντική έκδοση του βιβλίου τα «Άνθη του Κακού» (1857) του Σάρλ Μποντλέρ, με αφιέρωση από τον ίδιο τον συγγραφέα, πουλήθηκε σήμερα στην τιμή ρεκόρ των 775.000 ευρώ σε δημοπρασία μιας συλλογής από προσωπικά αντικείμενα, διοικητικά έγγραφα, επιστολές και βιβλία που ανήκαν ή σημάδεψαν τη ζωή του Γάλλου ποιητή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Hotel Drouot στο Παρίσι.

Ο Γάλλος συγγραφέας, Σάρλ Μποντλέρ (1821-1867)

Ο Γάλλος συγγραφέας, Σάρλ Μποντλέρ (1821-1867) Η πώληση στη δημοπρασία της συλλογής αυτής απέφερε συνολικά 4.050.000 ευρώ, ένα ποσό διπλάσιο από τις εκτιμήσεις. . Η συλλογή αυτή μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά από τον ίδιο τον Μποντλέρ στη μητέρα του, μετά στον φίλο και σύμβουλο του ποιητή, Ναρσίς Ανσέλ, και στους κληρονόμους του.

Μια επιστολή του Μποντλέρ στον Ανσέλ με ημερομηνία 30 Ιουνίου του 1845 γνωστή και ως "επιστολή αυτοκτονίας" στην οποία ανακοινώνει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει, πουλήθηκε στην τιμή των 225.000 ευρώ, τιμή που αποτελεί επίσης ρεκόρ δημοπρασίας για μιαν επιστολή του ποιητή.

Τριάντα επιστολές που υπογράφει ο ίδιος ο Μποντλέρ, καθώς και εκείνες που είχε λάβει από τους συγγραφείς Βικτόρ Ουγκό και Γκουστάβ Φλομπέρ, τους ζωγράφους Ευγένιο Ντελακρουά και Εντουάρ Μανέ και τον εκδότη του Πουλέ Μαλασίς, διοικητικά και λογιστικά έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό βάπτισης και το πιστοποιητικό θανάτου του Μποντλέρ η απογραφή της περιουσίας του μετά τον θάνατό του, καθώς και φωτογραφίες και βιβλία από τη βιβλιοθήκη του πουλήθηκαν στην δημοπρασία αυτή.

Δημοπρατήθηκε επίσης το λεξικό που χρησιμοποιούσε ο ποιητής, για να μεταφράσει έργα του Έντγκαρ Άλαν Ποε.

No comments: