Δεν κάνει η ηλικία την καλή λογοτεχνία. Οταν όμως η «συντηρητική» Ακαδημία Αθηνών επιλέγει να τιμήσει νέους και ελπιδοφόρους ανθρώπους, τότε συνιστά είδηση. Ο νεότερος των φετινών τιμημένων με τα βραβεία λογοτεχνίας είναι ο 36χρονος ποιητής Δημήτρης Αγγελής.Τιμήθηκε με το Βραβείο Πορφύρα για τη συλλογή «Επέτειος» («Εκδόσεις των Φίλων»). Στο πρόσωπό του, η νεότερη ποιητική γενιά βλέπει ότι ο πειραματισμός ή η ανάπλαση του παρελθόντος με νέους τρόπους δεν θα περάσουν αδικαίωτα.
Τολμηρό λόγω θέματος και τρόπου επεξεργασίας του είναι και το Βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη στον 41χρονο πεζογράφο Χρήστο Χρυσόπουλο για το μυθιστόρημα «Η λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον» («Καστανιώτης»), ένα παστίς πεζογραφίας, ποίησης και στοχασμού. Η περίπτωση του Πέτρου Τατσόπουλου είναι ιδιόμορφη, γιατί δεν τιμήθηκε για την πεζογραφική του προσφορά. Με το πρώτο βιβλίο που έγραψε για παιδιά, το «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι» («Μεταίχμιο»), κέρδισε το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας -είχε να δοθεί πολλά χρόνια- του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.
Σε δύο ποιητές της γενιάς του '70, οι οποίοι συνομίλησαν με την ποίηση του Σεφέρη και του Ελύτη, απονεμήθηκε βραβείο για το σύνολο του έργου τους: στον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου (Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη) και στον Γιάννη Κοντό (Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη).
Ο Γιώργος Μπρουνιάς, ο οποίος πέρασε με επιτυχία και από τη δημοσιογραφία, παράλληλα είχε ένα σαράκι, την ποίηση: η συλλογή του «Τέντα στον αέρα» τιμήθηκε με το Βραβείο Γ. Αθάνας. Στον Κύπριο ποιητή Γιώργο Μοράρη για τον λυρισμό της συλλογής «Ροσμαρίνος» («Καστανιώτης») απονεμήθηκε το Βραβείο Σωτηρίου Ματαράγκα. Τέλος, στον πανεπιστημιακό και ποιητή Γιάννη Δάλλα πάει το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για τη μελέτη «Σολωμός και Κάλβος. Δύο αντίζυγες ποιητικές της εποχής» («Νόηση»).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΟΥΝΙΑΣ: «Είναι πράγματι σημαντική ενθάρρυνση να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές σου. Θερμές ευχαριστίες γι' αυτό».
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Αισθάνομαι πάντοτε χαρά για τα βραβεία, τα νιώθω σαν παιδί. Από τότε που είχε βγει το πρώτο μου βιβλίο, πήγαινα νύχτα στα βιβλιοπωλεία και κοίταγα τις βιτρίνες. Οταν τελικά εντόπιζα το βιβλίο μου, έλεγα: "Εγώ είμαι από μέσα και απ' έξω". Αμα δεν το εντόπιζα, κάτι που συνήθως συνέβαινε, δεν αποκαρδιωνόμουν, σκεφτόμουν ότι έχει εξαντληθεί. Ευχαριστώ την Ακαδημία, πόσο μάλλον που είναι το πρώτο μου παιδικό βιβλίο. Μου δίνει "γραμμή": μη γράφεις πια για μεγάλους, γράφε για παιδιά».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Πέραν της προσωπικής ικανοποίησης και της ενθάρρυνσης που προσφέρει η βράβευση, χαίρομαι επειδή με αυτή την επιλογή η Ακαδημία Αθηνών στρέφει την προσοχή προς ένα υβριδικό είδος γραφής που φέρνει σε "συνομιλία" την πεζογραφία, την ποίηση και τον στοχασμό. Επιπλέον, το βραβείο αποτελεί αφορμή ώστε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει την πολυσχιδή συγγραφέα Λώρα (Ράιντινγκ) Τζάκσον, μια από τις σημαντικότερες και αυθεντικότερες φωνές του περασμένου αιώνα».*
- , Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009
Wednesday, December 30, 2009
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Ιδιαίτερα και τολμηρά τα λογοτεχνικά βραβεία
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment