Friday, December 4, 2009

«Καβάφεια»για 11η φορά στην Αίγυπτο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Είναι η 11η φορά που πανεπιστημιακοί, ποιητές, φιλόλογοι, νεοελληνιστές, μελετητές του Καβάφη, συναντιούνται στην πόλη του, την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου «11α Καβάφεια».

Η επίσημη έναρξη του 11ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου για τον Κ.Π. Καβάφη θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου, στη μικρή αίθουσα συναυλιών της όπερας του Καΐρου και την επόμενη μέρα, στις 10/12, οι σύνεδροι θα μετακομίσουν στην αίθουσα συνεδρίων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Φορείς της διοργάνωσης είναι η πρεσβεία της Ελλάδος, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η Ελληνική Οπερα του Καΐρου, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και Αλεξανδρείας και η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.

Στις εργασίες του Συμποσίου θα πάρουν μέρος οι Μ. Πιερής, Σόνια Ιλίνσκαγια, Ελενα Λάζαρ, Ζντράβκα Μιχαΐλοβα, Σαμουήλ Μπισάρα, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Χάμντι Ιμπραήμ, Βικέντιος Γκονζάλεζ Φερναντέζ, Μαρία Πάολα Μινούτσι, Μάρθα Βασιλειάδη, που είναι είτε καθηγητές σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης είτε μεταφραστές του Κ. Π. Καβάφη. Τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου, στις 10 Δεκεμβρίου, θα φιλοξενηθεί ποιητική βραδιά στο σπίτι-μουσείο του Καβάφη στην οδό Σαρμ ελ Σέιχ 4, στην Αλεξάνδρεια. Ποιήματα θα διαβάσουν: η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη και οι M. Abbadi και Φουάντ Ταμάν στα αραβικά, Μιχ. Γκανάς και Δημ. Δημητριάδης στα ελληνικά, Σ. Ιλίνσκαγια στα ρωσικά, Ελ. Λάζαρ στα ρουμανικά, Ζ. Μιχαΐλοβα στα βουλγαρικά, Π. Μινούτσι στα ιταλικά και Βικ. Κονζάλεζ στα ισπανικά.

No comments: