Thursday, December 3, 2009

Στο σφυρί έπειτα από 5 εκατομμύρια λέξεις

  • Ο αμερικανός συγγραφέας Κόρμαν Μακ Κάρθι δημοπρατεί τη γραφομηχανή του για 20.000 δολάρια

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009
Η γραφομηχανή του γνωστού αμερικανού συγγραφέα Κόρμακ Μακ Κάρθι, γνωστού μεταξύ άλλων για τα βιβλία του «Καμία πατρίδα για τους μελλοθανάτους» και «Ο δρόμος», βγαίνει αύριο στο «σφυρί». Πρόκειται για μια Οlivetti Lettera 32, χάρη στην οποία γεννήθηκαν 12 μυθιστορήματα, δύο θεατρικά έργα και αρκετά σενάρια. «Εχω δακτυλογραφήσει σε αυτή [τη γραφομηχανή] κάθε βιβλίο που έχω γράψει ποτέ, ακόμη και τρία που δεν έχουν εκδοθεί. Αν συμπεριλάβουμε στον υπολογισμό όλα τα σχεδιάσματα και όλη την αλληλογραφία μου, θα έλεγα ότι το σύνολο ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια λέξεις σε περίοδο 50 χρόνων» αναφέρει ο ίδιος ο 76χρονος συγγραφέας σε σημείωμα που συνοδεύει την Οlivetti για τη δημοπρασία την οποία διοργανώνει ο οίκος Christie΄s στη Νέα Υόρκη.

Η δημοπράτηση της γραφομηχανής αναμένεται να αποφέρει 20.000 δολάρια- καθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αγορά της σε ένα ενεχυροδανειστήριο το 1963 τού είχε κοστίσει μόλις 50. «Οταν αντιλήφθηκα ότι ένα μέρος της πιο σύνθετης, σχεδόν εξωπραγματικής λογοτεχνίας της μεταπολεμικής περιόδουδημιουργήθηκε σε ένα τόσο απλό, λειτουργικό και ευάλωτο εμφανισιακά μηχάνημα, άρχισα να βλέπω τη γραφομηχανή του Κόρμακ σαν ένα μαγικό φυλακτό » είπε στους «Τimes» o Γκλεν Χόροβιτς, έμπορος σπάνιων βιβλίων, ο οποίος διοργάνωσε τη δημοπρασία εκ μέρους του Μακ Κάρθι. « Θα έλεγε κανείς πως είναι σαν να φιλοτεχνήθηκε το όρος Ράσμορ με ελβετικό σουγιά».

Τ α έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν στο Ινστιτούτο Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, έναν φιλανθρωπικό οργανισμό επιστημονικής έρευνας έξω από τη Σάντα Φε όπου ο Μακ Κάρθι περνάει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του.

Δεν γνωρίζουμε αν ο νέος ιδιοκτήτης της γραφομηχανής θα θελήσει να τη χρησιμοποιήσει ή απλώς να τη θαυμάζει στο ράφι του σπιτιού του. Αν πάντως αποφασίσει το πρώτο, σύμφωνα με τον «Ιndependent», δεν θα είναι καθόλου ανέφικτο: ταινίες για αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο της Οlivetti κυκλοφορούν ακόμη στο εμπόριο και κοστίζουν περίπου 10 δολάρια το καρούλι. Οσον αφορά τον ίδιο τον συγγραφέα, τίθεται το ερώτημα αν αποφάσισε να αποχωριστεί το ταλαιπωρημένο εργαλείο του για χάρη της τεχνολογίας και των υπολογιστών. «Οχι» απαντά η εφημερίδα. Ενας φίλος του τού έχει ήδη βρει μια άλλη φορητή Οlivetti. Αυτή τη φορά κόστισε μόνο 11 δολάρια.

No comments: