- Στον συγγραφέα της «Ζωής εν Τάφω», σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, είναι αφιερωμένη η αποψινή εκδήλωση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση χειρογράφων και φωτογραφιών από το αρχείο του
Τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Στράτη Μυριβήλη (1890-1969) μάς θυμίζει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η οποία κατέχει το αρχείο του Μυτιληνιού συγγραφέα. Στην εκδήλωση «Μια βραδιά συντροφιά με τον Μυριβήλη», που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 7, στο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9), θα μιλήσουν οι Βασίλης Βασιλικός, Μένης Κουμανταρέας και Χρήστος Χωμενίδης. Παράλληλα, θα εκτεθούν χειρόγραφα και φωτογραφίες του πεζογράφου της αντιπολεμικής «Ζωής εν Τάφω», στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Σουηδίας 61, τηλ. 7210536).
Με την ευκαιρία της επετείου έχει ενδιαφέρον ν' αναφερθούμε στις ιδεολογικές και πολιτικές μεταπτώσεις του Στράτη Μυριβήλη, ψευδώνυμο -το χρησιμοποίησε πρώτη φορά το 1911- του Ευστράτιου Σταματόπουλου. Ξεκινάει ως δημοτικιστής και θιασώτης του βενιζελισμού, ενώ στη δεκαετία του '20 θα συνδεθεί με τον σοσιαλιστή και δις πρωθυπουργό (1924 και 1932) Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Με την εγκαθίδρυση της 4ης Αυγούστου, στρέφεται προς τα δεξιά, αν και η μεταξική δικτατορία είχε απογορεύσει την κυκλοφορία των έργων του «Η ζωή εν τάφω» και «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια».
Το 1991, ο Κώστας Κρεμμύδας παρουσίασε στο περιοδικό «Πλανόδιον» (τ. 20, 1991) δύο επιστολές του Στράτη Μυριβήλη, οι οποίες προέρχονταν από το αρχείο Αλέξανδρου Γ. Κορυζή, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και υπουργού Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως και πρωθυπουργού μετά τον θάνατο του Μεταξά. Σε μία από αυτές τις επιστολές, με ημερομηνία 19 Ιουλίου 1938, ο συγγραφέας απευθύνεται στον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά: «Σας παρακαλώ θερμά να μου συχωρέσετε την τόλμη που πήρα, να σας γράψω για να ζητήσω τη βοήθειά σας σ' ένα ζήτημά μου προσωπικό [...]».
Ετσι, ο μέχρι πρότινος πιονέρος του βενιζελισμού, συνδιευθυντής από το 1916 έως το 1933 της φιλελεύθερης εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος» και διευθυντής της «Δημοκρατίας», εφημερίδας του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ανακρούει πρύμναν. Σε ρόλο μεσάζοντα, ο Σπύρος Μελάς θα φέρει τον Στράτη Μυριβήλη σε επαφή με το δικτατορικό καθεστώς. Ο συγγραφέας, ο οποίος ταυτίστηκε με την αντιπολεμική λογοτεχνία, από το 1938 -μεσούσης της μεταξικής δικτατορίας- έχει διοριστεί υπάλληλος στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Μάλιστα γράφει υπέρ του καθεστώτος το ποίημα «Ο ύμνος της εργασίας», το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα», το 1939.
Ο Στράτης Μυριβήλης μέσα στη δίνη του ελληνικού Εμφυλίου, συγκεκριμένα κατά τη διετία 1946-1947, γίνεται λάβρος απολογητής του αντικομμουνισμού και υμνητής του στρατοπέδου της Μακρονήσου. Από το αρχείο του Στράτη Μυριβήλη, η ερευνήτρια Λήδα Κωστάκη μάς εμπιστεύτηκε δύο ανέκδοτα ντοκουμέντα:
Από το δακτυλόγραφο με χειρόγραφες προσθήκες: «Ο κομμουνισμός και το παιδομάζωμα»:
«[...] Εκείνο που δεν κατάλαβαν ακόμα ούτε οι Αγγλοι φίλοι μας, ούτε οι Αμερικάνοι, εκείνο που το μαθαίνουν σιγά-σιγά και απελπιστικά αργά με σπατάλη του ελληνικού άσματος, είναι τούτο: Πως ο σλαυϊκός κομμουνισμός δεν είναι μια κοινωνική θεωρία απλώς, ούτε ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα. Είναι κάτι περισσότερο, κάτι φοβερότερο απ' αυτά. Είναι μια μέθοδος σατανική για την κατασκευή μιας νέας φυλής. [...]», «[...] Δεν υπάρχουν Ελληνες κομμουνιστές. Οταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής, παύει να είναι Ελληνας. [...]».
Από το δακτυλόγραφο «Η Παγάνα για τους λύκους»:
«[...] Χιλιάδες χωριά είναι σήμερα ερειπωμένα από τους Γιαννιτσάρους του Σλαβισμού, κι ενός αιώνα κόποι και μόχθοι του λαού μας, κείτονται ξεθεμελιωμένα χαλάσματα. Και πέρα από τα σύνορά μας ακούεται ο κρότος από όπλα και μηχανές πολέμου, και ως τ' αυτιά μας φτάνει ο ήχος από τα βήματα ενός κολοσσιαίου στρατού, που κατηφορίζει από τα Βαλκάνια για να πνίξει ένα μικρό λαό γεωργών και ναυτών, που δε διεκδικεί τίποτε άλλο από τη λευτεριά του [...]». «[...] Η απάντηση του Ελληνικού Γένους προς τον κολοσσιαίο Ιμπραήμ του κόκκινου Πανσλαβισμού, δόθηκε με το στόμα του Κολοκοτρώνη, και δεν πρόκειται ν' αλλάξει ούτε ένα γιώτα από τα λόγια του [...]».
Monday, December 7, 2009
Οι ιδεολογικές μεταμορφώσεις του Μυριβήλη
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment