Wednesday, December 16, 2009

Βραβεία «Αριστοτέλης Ωνάσης» για το «Δίκαιο» και για τα «Γράμματα»

  • Τελετή απονομής των «Βραβείων Αριστοτέλης Ωνάσης» για το «Δίκαιο» και για τα «Γράμματα»

Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Ινστιτούτου της Γαλλίας ( La Coupole ) στο Παρίσι, έγινε το απόγευμα, για πρώτη φορά, η απονομή των «Βραβείων Αριστοτέλης Ωνάσης» για το «Δίκαιο» και για τα «Γράμματα» (Belles Lettres).

Οι τιμηθέντες με την πρώτη αυτή απονομή είναι:

- Για το Δίκαιο, o Lord Thomas Bingham of Cornhill (Λόρδος Tόμας Μπίνγκαμ οφ Κορνουάλ), μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

- Για τα Γράμματα το βραβείο μοιράσθηκαν, ο Γάλλος ερευνητής Jean-Υves Empereur (Ζαν Υβ Αμπερέρ) ιδρυτής του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ο Βρεττανός Sir John Boardman καθηγητής στην έδρα Τέχνης και Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επίσης μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Τα Βραβεία Ωνάση προικοδοτούνται με το ποσό των 250.000 ευρώ και θα απονέμονται ανά διετία, η δε ανακοίνωση της θεσμοθέτησής τους έγινε στο Ινστιτούτο της Γαλλίας πέρυσι, στις 28 Οκτωβρίου.

Με στόχο να δοθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακτινοβολία στα βραβεία, το Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης επέλεξε να συνεργασθεί με το Ινστιτούτο της Γαλλίας το οποίο θεωρείται «η Βουλή των σοφών», καθ’ ότι συνίσταται από τις πέντε Ακαδημίες: τη Γαλλική, των Γραμμάτων, των Επιστημών, των Καλών Τεχνών και των Επιστημών Ηθους και Πολιτικής.

Με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της τελετής, ο πρόεδρος του Ιδρύματος « Αλέξανδρος Ωνάσης », Αντώνης Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στη θέληση του Αριστοτέλη Ωνάση να δοθεί διεθνής χαρακτήρας στην απονομή των Βραβείων, με την φιλοδοξία κάτι ανάλογου με τα Βραβεία Νόμπελ.

Το Βραβείο για το Δίκαιο, εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου, «στοχεύει στην προώθηση της αλληλοκατανόησης των λαών, σε μία καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Βραβείο για τα Γράμματα έχει ως προορισμό «να προαγάγει την κοινή κληρονομιά της Ανθρωπότητας μέσα από ένα έργο, ή μία υποδειγματική εργασία», στον τομέα της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της φιλολογίας και της λογοτεχνίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο τιμηθής με το Βραβείο Δικαίου Lord Thomas Bingham χαρακτήρισε τη θεσμοθέτηση του Βραβείου για το Δίκαιο ως «μία εμπνευσμένη πρωτοβουλία» από μέρους του Ιδρύματος, καθότι «αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζει το Δίκαιο στην ειρήνη, στην τάξη και στην αλληλοκατανόηση σε διεθνές επίπεδο».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο πρώτος τιμηθής με το Βραβείο των Γραμμάτων Jean-Υves Empereur, ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, δήλωσε ότι θεωρεί την βράβευση αυτή ως αναγνώριση τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του, για τα 12 χρόνια ανασκαφών στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, «αναζητώντας τα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού».

«Βραβεία σαν αυτό», πρόσθεσε, «μας ενισχύουν ηθικά και μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε σε νέα σχέδια».

Ο δεύτερος τιμηθής με το Βραβείο Γραμμάτων Sir John Boardman υπογράμμισε από μέρους του ότι «ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τμήμα της κληρονομιάς ολόκληρου του Δυτικού κόσμου».

Δήλωσε επίσης ότι «είναι εντυπωσιασμένος» από τα όσα κατάφεραν οι Ελληνες εντός και εκτός της Ελλάδας, οι οποίοι διέσωσαν με ένα δικό τους τρόπο τον πολιτισμό τους κατά την αρχαιότητα.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής απονομής των βραβείων στην Coupole, ο Καγκελάριος του Ινστιτούτου της Γαλλίας Gabriel de Broglie (Γκαμπριέλ ντε Μπρόγι) ανέφερε ότι το Ινστιτούτο πρόκειται να συνεργασθεί και στην καινούργια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση που είναι η οργάνωση των «Διαλόγων της Αθήνας».

Πρόκειται για μία διεθνή συνάντηση για την « καλλιέργεια και τον πολιτισμό» (culture et civilisation) που προβλέπεται για τον Οκτώβριο του 2010.

Εκτός από το Ινστιτούτο της Γαλλίας, το Ιδρυμα Ωνάση στοχεύει να συνεργασθεί με Αγγλικά, Αμερικανικά και Γερμανικά Πανεπιστήμια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: