- Τα βιβλία της έχουν αλλάξει χιλιάδες χέρια, τα κιτρινισμένα τοπικά και αθηναϊκά φύλλα εφημερίδων από το αρχείο της έχουν ξεφυλλίσει χιλιάδες ερευνητές, στους λογοτεχνικούς θησαυρούς που φιλοξενεί βρήκαν συντροφιά χιλιάδες αναγνώστες.
Δεν αποτιμάται σε αριθμούς η κοινωνική προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης που φέτος κλείνει τα 70 της χρόνια. Η επέτειος, ωστόσο, δίνει την ευκαιρία για μια αναδρομή στο ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που δημιουργήθηκε τον περασμένο αιώνα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, πέρασε πολλές περιπέτειες και εκσυγχρονίστηκε στον 21ο αιώνα.
Δύο χιλιάδες βιβλία αριθμούσε η πρώτη υποτυπώδης βιβλιοθήκη που έστησε στη ΧΑΝΘ ο δήμος το 1932, αλλά παρέμεινε αρχικά ένα φάντασμα. «Ηταν μια βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία», γράφει για το χρονικό της δημιουργίας της στην αυτοβιογραφία του ο λογοτέχνης Γιώργος Βαφόπουλος που ανέλαβε την οργάνωσή της το 1938. Ο λογοτέχνης από τη θέση του διευθυντή μέχρι τη συνταξιοδότησή του (1963) βίωσε όλες τις περιπέτειές της: στην περίοδο του πολέμου όταν έκλεισε, όταν τελικά επαναλειτούργησε στη ΧΑΝΘ το 1947, όταν έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου δανειστικού τμήματος το 1956 και των παραρτημάτων, το 1957 στην Τούμπα και το 1959 στην Ακρόπολη.
Σήμερα, όπως αναφέρει η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Μαρία Καζαμία-Γκόλα, στο ιδιόκτητο πολυώροφο κτίριο όπου η βιβλιοθήκη στεγάζεται από το 2001, φιλοξενούνται πάνω από 250.000 βιβλία και αρχείο εφημερίδων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Ταυτόχρονα λειτουργούν προγράμματα πρόσβασης ατόμων με προβλήματα όρασης και ηλεκτρονικό σύστημα για κράτηση βιβλίων από το σπίτι. Η βιβλιοθήκη διαθέτει 24.000 εγγεγραμμένους αναγνώστες-χρήστες και έχει δεχθεί 400.000 επισκέψεις που δανείστηκαν 450.000 βιβλία κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Εξυπηρετείται επίσης από ένα δίκτυο που περιλαμβάνει 14 περιφερειακές βιβλιοθήκες εκ των οποίων οι επτά παιδικές, με συλλογές από 7.000 έως 14.000 βιβλία η κάθε μία, μία κινητή και μία παιδαγωγική βιβλιοθήκη. «Εγώ γλίτωσα από τη βιβλιοθήκη επ’ ωφελεία της ποιήσεως αλλά και η βιβλιοθήκη δεν έχασε χωρίς εμένα. Η θεία πρόνοια βοήθησε να βρεθεί ένα υπεύθυνο και σοβαρό πρόσωπο για να τη διευθύνει...» γράφει ως επιμύθιο στο επετειακό λεύκωμα ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, που εργάστηκε στη βιβλιοθήκη ως φιλόλογος επί επτά χρόνια (1958-1965). Τη μακρόχρονη, γόνιμη σχέση του με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης θα ξεδιπλώσει αύριο στη παρουσίαση του λευκώματος ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κ. Γιώργος Αναστασιάδης.
- Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/12/2009
Friday, December 18, 2009
Η Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 70 της
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment