Wednesday, November 4, 2009

Στη Μαρί Εντγιαγί το βραβείο Γκονκούρ

Η 42χρονη πεζογράφος Μαρί Εντγιαγί δεν είναι άγνωστη στο γαλλόφωνο κοινό. Πριν από οκτώ χρόνια άλλωστε της απονεμήθηκε το βραβείο Femina. Ετσι, οι Γάλλοι δεν απόρησαν όταν, την περασμένη Δευτέρα, πληροφορήθηκαν ότι τιμήθηκε με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας, το Γκονκούρ. Στον υπόλοιπο κόσμο, όμως, όπου κυριαρχεί ο αγγλοσαξονικός πολιτιστικός δεινόσαυρος, η συγγραφέας παραμένει σχεδόν άγνωστη. Για να μη μεμψιμοιρούμε, πάντως, όσον αφορά τα καθ΄ ημάς, η Εντιαγί δεν είναι εντελώς άγνωστη στην Ελλάδα. Πριν από δώδεκα χρόνια οι εκδόσεις Αστάρτη εξέδωσαν το μυθιστόρημά της «Η μάγισσα», το οποίο όμως πέρασε απαρατήρητο.

Σενεγαλέζα κατά το ήμισυ (από τον πατέρα της) και με γαλλίδα μητέρα, η Εντγιαγί είναι η πρώτη μαύρη συγγραφέας που τιμάται με βραβείο Γκονκούρ στα 106 χρόνια της ιστορίας του. Το χρηματικό ποσό που το συνοδεύει είναι συμβολικό (10 ευρώ), αλλά οι πωλήσεις του βραβευθέντος μυθιστορήματος, το οποίο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τρεις δυναμικές γυναίκες» («Τrois femmes puissantes»), αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη. Αυτό συμβαίνει άλλωστε με όλα τα μυθιστορήματα που τιμώνται με Γκονκούρ. Το μυθιστόρημα συνδέει τις ιστορίες τριών γυναικών: της Νόρα, η οποία επιστρέφει στην Αφρική για να επισκεφθεί τον αυταρχικό πατέρα της, της Φάντα, η οποία αφήνει το Ντακάρ και ακολουθεί τον σύντροφό της στη Γαλλία, και της Καντί Ντεμπά, μιας απένταρης αφρικανής χήρας η οποία προσπαθεί να πάει στη Γαλλία για να συναντήσει τη Φάντα, που είναι εξαδέλφη της.

Η Μαρί Εντγιαγί έζησε τα παιδικά της χρόνια σε ένα παρισινό προάστιο και άρχισε να γράφει από την ηλικία των δώδεκα ετών. Εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά της όταν ήταν μόλις δεκαοκτώ ετών. Σήμερα ζει στο Βερολίνο μαζί με τα τρία παιδιά της. [ΤΟ ΒΗΜΑ, 03/11/2009]

No comments: