Monday, November 2, 2009

κοντέινερ: Νέα έκδοση για την πολιτική, τον πολιτισμό και τις τέχνες

  • Σήμερα δωρεάν με την «Ε»


Ενα νέο εκδοτικό εγχείρημα, το ένθετο "κοντέινερ" για την πολιτική, τον πολιτισμό και τις τέχνες κυκλοφορεί δωρεάν σήμερα με την Ελευθεροτυπία και θα κυκλοφορεί την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα. Διαβάστε το editorial του πρώτου τεύχους...

Η Φωτιά κάτω απ' τον καπνό

_Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Το κοντέινερ θα κυκλοφορεί κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα μαζί με την ελευθεροτυπία. Την ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε ακόμη όσους βοήθησαν για να πραγματωθεί αυτή η προσπάθειας και ας μην βρίσκονται τα ονόματά τους ανάμεσα στους συνεργάτες του τεύχους. Η συμβολή τους υπήρξε καίρια. Ακόμη και αυτό το προλογικό σημείωμα τους οφείλει πολλά.

Η τέχνη, οι νέες ιδέες, ένα καινούργιο έντυπο, οφείλουν να αμφισβητούν, υποστηρίζουν ορισμένοι.

Σε μια ατελή κοινωνία όπως η δική μας, τίποτα δεν μπορεί να είναι σπουδαιότερο για έναν σκεπτόμενο άνθρωπο απ' αυτή την υποχρέωση, συμπληρώνουν κάποιοι άλλοι.

Η υπακοή στον κανόνα γρήγορα αποδεικνύεται πνιγερή οδηγεί σε χυδαίους καθωσπρεπισμούς, μολύνει κάθε προσπάθεια παρέμβασης. Συμφωνούμε, έστω και αν η ελληνική πραγματικότητα, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς, είναι αρκούντως μελαγχολική.

Το βλέπετε, είμαστε βέβαιοι πως το βλέπετε και εσείς. Το αντίπαλο δέος κάθε δημιουργικής πρότασης βρίσκεται πάντα εκεί, γιγάντιο, ζοφερό, προστατευμένο από θηριώδεις πλειοψηφίες, ανιαρά αμετάβλητες κοινοτοπίες και βλακώδεις πολιτικές. Ονομάζεται άγνοια, μετριότητα, απάθεια, αδιαφορία, ευδαιμονισμός.

Χρειάζεται θάρρος ή θράσος για να σταθείς απέναντι σ' αυτό το συνωστισμό, είναι απαραίτητο να διαθέτεις προτάσεις για οτιδήποτε αμφισβητείς. Η αναστροφή μιας τόσο γενικευμένης κατάστασης απαιτεί νηφαλιότητα, γνώση, εντιμότητα, μαχητική διάθεση, επιμονή.

Η θέση όμως είναι συγκεκριμένη, οι πρώτες επιλογές μας σαφείς, η φιλοδοξία μας δηλωμένη.

Το πρώτο τεύχος του κοντέινερ είναι εδώ, γεμάτο ιδέες που κάνουν λόγο όχι μόνο για τον "καπνό" που απειλεί να τυλίξει τα πάντα γύρω μας αλλά και για τη φωτιά που καίει από κάτω.

Η ταυτότητα του «κοντέινερ»

Τηλέφωνο: 211 400 57 45

Εκδότης: Στέφανος Νόλλας

Διευθυντής: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Ειδικός σύμβουλος: Γιώργος Διβάνης

Αρχισυντάκτρια: Ευγενία Μπόζου

Creative Direction: Γιώργος Κωνσταντινίδης, NoLogo

Συνεργάτες: Μυρτώ Αποστολίδου, Λευτέρης Βασιλόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χαράλαμπος Γωγιός, Γιώργος Διβάνης, Γεράσιμος Δομένικος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώργος Κοκκινάκος, Αλέκος Λούντζης, Γιάννης Μακριδάκης, Μαρία Μανδαλά, Αντώνης Μανιτάκης, Ηλίας Μαρμαράς, Δημήτρης Νόλλας, Ζάφος Ξαγοράρης, Λίνα Πανταλέων, Πάνος Παπαδημητρόπουλος, Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου, Κλειώ Παπαντολέων, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Ιωάννα Ρεμιεδάκη, Μάνος Σιφονιός, Ματθαίος Τσιμιτάκης, Κώστας Τσιρώνης, Γιάννης Υφαντής, Άννα-Μαρία Φίλιππα, Errands, Mr Comfort, Maurizio De Rosa, The Erasers, Vozek Slazi.

Γραμματεία: Juliette Van Dorst, j.vandorst@konteiner.gr

Εταιρική ταυτότητα - Πιλοτικό layout: Βαγγέλης Παπάζογλου

Ατελιέ: Ελένη Σγόντζου

Διορθώσεις κειμένων: Ηρώ Μακρή

Οικονομικός σύμβουλος: Γιώργος Πολυκράτης

Νομικό τμήμα: Γιάννης Μπάστας

Εμπορικό τμήμα - Advertising executive: Πόπη Κουδούνη, τηλέφωνο 210 92 96 377

Υποδοχή διαφήμισης: Κώστας Καλόγερος, τηλέφωνο 210 92 96 144

Εκτύπωση - Βιβλιοδεσία: Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Ιδιοκτησία: Διάδραση Α.Μ.Κ.Ε., Ευριπίδου 57-59-61, 105 54, Αθήνα

No comments: