Tuesday, November 10, 2009

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: Ποιητής που εξύμνησε τον αγώνα του λαού

19 χρόνια από το θάνατό του


Η αγωνιστική, ανθρώπινη και δημιουργική μεγαλοσύνη του Γιάννη Ρίτσου, που αποτελεί δεδομένο αδιαμφισβήτητο, ενεργοποιεί καθημερινά τη μνήμη μας, πολύ περισσότερο σήμερα, αφού σαν σήμερα, πριν δεκαεννιά χρόνια, έσβησε η πνοή του και η φωνή του. Φωνή που υπερασπίστηκε και ύμνησε τον αγωνιστή λαό μας, το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας μας, τον πρωτοπόρο ρόλο, τη μακρόχρονη και πολύμορφη προσφορά και τους αμέτρητους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες - μάρτυρες του κόμματός του, του ΚΚΕ. Στις 11 του Νοέμβρη του 1990 το ΚΚΕ και η εφημερίδα του, ο «Ριζοσπάστης», έχασαν την πολύτιμη παρουσία, τη σχεδόν καθημερινή επικοινωνία τους, τον μυριάκριβο σύντροφό τους. Τον μέγιστο Ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον αταλάντευτο κομμουνιστή και διεθνιστή ποιητή. Εχασαν τη φωνή που πολέμησε τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, καταπιεστών και εκμεταλλευτών, όπου Γης. Τον παντοτινό ποιητή της λευτεριάς, της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της επαναστατικής εξύψωσης του ανθρώπου.

Μπορεί αρκετοί να μην «παραμέρισαν», όπως προέτρεψε ο Παλαμάς, για να «περάσει ο ποιητής», μα όσο κι αν εμποδιζόταν και διωκόταν από την εξουσία της ξενόδουλης ελληνικής αστικής τάξης και το πνευματικό κατεστημένο της, η ποίησή του ήταν εκείνη που «νίκησε», κατακτώντας την ψυχή του λαού μας, και γι' αυτό θα χτυπάει πάντα στην καρδιά της Ρωμιοσύνης, κατακτώντας και την ψυχή ουκ ολίγων άλλων λαών. Κατέκτησε την ψυχή των ανθρώπων κάθε λαού με το «μήνυμά» του: «Ο κόσμος, σου λέω, είναι όμορφος / Ο,τι κι αν πεις, ό,τι κι αν κάνεις / όμορφος / Το μέλλον είναι σίγουρο / αδελφέ μου».

Στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου το πάθος για ζωή και η βίωση της καθημερινότητας, με όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση, υποδεικνύουν στον άνθρωπο μια αιώνια «νεότητα». Μια «νεότητα» που συνδέεται με την αναγέννηση του κοινωνικοπολιτικού οράματός του, για τη σοσιαλιστική κοινωνία του ανθρώπου. Παράλληλα με τον έρωτα, ο ποιητής υμνεί την επανάσταση, την επαναστατική συμπεριφορά, το μεγαλείο των κοινωνικών αγώνων και έτσι ξαναγυρίζει σε παλαιότερα σύμβολα του έργου του: «Οχι γονατιστός / ολόρθος ανυψώνω την ακμαία / προσευχή μου/... αγιασθήτω τ' όνομα του Ανθρώπου /... αγιασθήτω η Ενάρετη Ειρήνη επί Γης και εν Υψί / στοις...».

Το πλήθος των μεγάλων διεθνών βραβείων και τιμητικών τίτλων από ξένες ακαδημίες, πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς, των κρατικών παρασήμων και των ξένων εκδόσεων με έργα του, «προσυπογράφουν» την καταξίωσή του μαζί με την αγάπη του ελληνικού λαού. Μια αγάπη που τίμησε τον ποιητή όσο και ο ίδιος ο ποιητής τίμησε τον πόνο και τον πόθο, τον αγώνα και το όνειρο του λαού, με το έργο του.

  • Διήμερο επιστημονικό συνέδριο διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Φέτος με αφορμή την 100ή επέτειο από τη γέννησή του η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τιμώντας τον αλησμόνητο κομμουνιστή ποιητή, διοργανώνει διήμερο επιστημονικό συνέδριο, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος, πάντα "παρών στο κάλεσμα της εποχής"», στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, το Σάββατο 21/11/2009 (10.00 - 20.00) και την Κυριακή 22/11/2009 (10.00 - 15.00). Το συνέδριο είναι ανοιχτό για το κοινό και αποσκοπεί στο να προβάλει ό,τι εφ' όρου ζωής, συνειδητά και αμετάκλητα, επέλεξε να είναι ο Γιάννης Ρίτσος: Ανθρωπος, αγωνιστής και δημιουργός στρατευμένος σε ένα μεγάλο σκοπό: Στην εξύψωση, την κοινωνική συνειδητοποίηση και απελευθέρωση του ανθρώπου και την υπεράσπιση, με τη ζωή, τη δράση του και το έργο του, των αγώνων του λαού μας. [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009]

No comments: