Wednesday, November 4, 2009

Συνέδριο στο Σικάγο για την ελληνική γλώσσα

Το 9o Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας με θέμα: «Διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας, προσεγγίσεις στη μελέτη και ανάλυσή της», πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2009, υπό την αιγίδα της «Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Γλωσσολογίας» (International Society for Greek Linguistics) και της «Μεσοδυτικής Επιτροπής για τη Σύγχρονη Ελληνική Γλωσσολογία» (Midwest Committee for Modern Greek Linguistics).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής, η ελληνική γλώσσα, μία από τις αρχαιότερες γλώσσες με αδιάλειπτη ιστορική παρουσία περίπου από τον 14ο αιώνα πΧ μέχρι σήμερα, αποτελεί πάντοτε ένα ζωτικό εργαστήριο για τη μελέτη της γλωσσικής αλλαγής. Το πρόσφατο ενδιαφέρον σε άλλες πτυχές της γλωσσικής ανάλυσης, εξετάζοντας την γλώσσα ως ένα συγχρονικό σύστημα αλληλοσχετιζόμενων στοιχείων ήχου, μορφής και νοήματος στο πλαίσιο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας, άνοιξε νέες διαστάσεις στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι από κάθε άποψη, η συμβολή της γλωσσολογικής εξέτασης της ελληνικής γλώσσας υπήρξε σημαντική στη γενική γνώση της λειτουργίας της γλώσσας.

Το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το 1993 και φέτος, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Βόρεια Αμερική και ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για να παρουσιασθούν εργασίες στην ελληνική γλώσσα από μελετητές αμερικανών ιδρυμάτων, καθώς και συναδέλφων από την Ευρώπη και άλλες περιοχές, όπως τονίζεται.

Το πρόγραμμα του περιλάμβανε την παρουσίαση εκατό διατριβών, καθώς και συνεδρίες εισηγήσεων διακεκριμένων ακαδημαϊκών, καλύπτοντας θέματα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (computational), Γλωσσολογίας Σωμάτων Κειμένων, Συνομιλιακή Ανάλυση, Διαλεκτολογία, Ιστορική Γλωσσολογία, Περιγραφή Γλώσσας, Μορφολογία, Νευρογλωσσολογία, Φωνητική, Φωνολογία, Πραγματολογία, Ψυχογλωσσολογία, Σημασιολογία, Κοινωνιογλωσσολογία, και Συντακτικό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Την οργανωτική επιτροπή απάρτιζαν οι πανεπιστημιακοί Αναστασία Γιαννακίδου, Μπράϊαν Τζόζεφ (Brian Joseph), Τζέισον Μέρτσαντ (Jason Merchant), Πιέτρο Μπορτόουν (Pietro Bortone) και Μαρίνα Τερκουράφη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώθηκαν κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου του Σικάγου (Oriental Institute of the University of Chicago) και στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου (Hellenic Museum of Chicago).

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: