Saturday, November 21, 2009

Παρουσίαση για τον Καβάφη στη Βοστόνη

  • Η λογοτεχνική φιλία του Aγγλου μυθιστοριογράφου Ε.Μ. Φόρστερ και του Κωνσταντίνου Καβάφη, όπως καταγράφεται στο βιβλίο «Forster - Cavafy Letters, Friends at a Slight Angle», παρουσιάσθηκε στο ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης σε διάλεξη του ελληνικής καταγωγής καθηγητή του Πανεπιστημίου Σάφολκ και συγγραφέα του βιβλίου, Πίτερ Τζέφρις.

Ο Δρ. Τζέφρις, που θεωρείται βαθύς γνώστης του έργου και της ζωής του Καβάφη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη φιλία Φόρστερ - Καβάφη, με αποσπάσματα από την μεταξύ τους αλληλογραφία, αλλά και στην επιρροή του Ελληνα ποιητή στην αγγλική λογοτεχνία.

Ανέφερε ότι ο Καβάφης ανακαλύφθηκε από τον Φόρστερ, ο οποίος είχε καθιερωθεί πλέον ως συγγραφέας στην Αγγλία εκείνη την εποχή (αρχές του 20ου αιώνα) και εντυπωσιασμένος από το έργο του Ελληνα ποιητή, συνέβαλε καθοριστικά στην έκδοση της πρώτης αγγλικής μετάφρασης των ποιημάτων του.

Στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Ορφανίδης, ενώ τον συγγραφέα παρουσίασε η σύμβουλος Τύπου και διοργανώτρια της εκδήλωσης Μαγδαληνή Κανταρτζή.

Το βιβλίο «Forster - Cavafy, Friends at a Slight Angle», που εκδόθηκε πέρυσι από το Aμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, πρόκειται να εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα το 2010 και ο ελληνικός τίτλος θα είναι: «E.M Φόρστερ - Κ.Π. Καβάφης Αλληλογραφία, Φίλοι σε ελαφρά απόκλιση». [με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ]

No comments: