Thursday, November 5, 2009

Ερχονται για τα βιβλία τους στην Αθήνα

  • Τρεις διάσημοι Ευρωπαίοι συγγραφείς θα παρουσιάσουν το έργο τους στην Ελλάδα
  • Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/11/2009

ΑΦΙΞΕΙΣ. Τρεις συγγραφείς που είναι δημοφιλείς σε αναγνώστες που κατοικούν σ’ όλο τον κόσμο -είτε αυτοί αγαπούν τον κοινωνικό σχολιασμό, είτε την αστυνομική λογοτεχνία είτε απλώς το μυθιστόρημα- έρχονται στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα: ο κοσμοπολίτης Αλέν ντε Μποτόν, ο Σκωτσέζος Ιαν Ράνκιν και ο Τσέχος Ιβαν Κλίμα.

Ο Αλέν ντε Μποτόν προσεγγίζει μ’ έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο τα ζητήματα της παγκόσμιας σύγχρονης κοινωνίας. Στο τελευταίο βιβλίο του «Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας» (μετ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Πατάκης) διερευνά τις χαρές και τους κινδύνους του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, ζωντανεύοντας με εξαιρετικό τρόπο αυτά με τα οποία ασχολούμαστε την ημέρα (και τη νύχτα) ώστε να λειτουργεί ομαλά η ξέφρενη καθημερινότητά μας. Ο Αλέν ντε Μποτόν παραδίδει στο κοινό έναν πανηγυρικό και μια έρευνα μαζί, γι’ αυτό που παίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας - όσο και ο έρωτας: την εργασία.

Αστυνομική λογοτεχνία

Δύο μέρες νωρίτερα, και στο πλαίσιο του Μήνα Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργανώνουν τα καταστήματα Public, θα έρθει στην Ελλάδα ο Σκωτσέζος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Ιαν Ράνκιν με πολλά βιβλία και πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και έχει τίτλο «Με τις πόρτες ανοιχτές». Ηρωάς του είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με πολύ χρόνο στη διάθεσή του και «με τον διάβολο μέσα του» που αναζητά κάτι να τον συναρπάσει. Σε μια δημοπρασία του δίνει αυτή την ευκαιρία μια τυχαία συνάντηση. Εκεί του προτείνουν να διαπράξει το τέλειο έγκλημα. Χωρίς τον γνώριμο επιθεωρητή Ρέμπους, ο Ιαν Ράνκιν δεν κάνει απλώς αστυνομική λογοτεχνία. Θίγει κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και κυρίως ξεναγεί τους αναγνώστες του στην πόλη του, το Εδιμβούργο.

Μυθιστόρημα

Ο Ιβαν Κλίμα είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά των τριών επισκεπτών της χώρας μας. Γεννήθηκε στην Πράγα το 1931 και έχει υπάρξει πεζογράφος, δραματουργός, δημοσιογράφος, σεναριογράφος και δημιουργός ραδιοφωνικών έργων. Εζησε τα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά γνώρισε και τη λογοκρισία του κομμουνιστικού καθεστώτος στην τότε Τσεχοσλοβακία, όταν τα βιβλία του είχαν απαγορευτεί και κυκλοφορούσαν μόνο παράνομα ή στο εξωτερικό. Ηταν η περίοδος που ο Ιβαν Κλίμα για να ζήσει έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές, χωρίς όμως ποτέ να σταματήσει τη γραφή. Το 2002 τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας με το Μετάλλιο 1ου Βαθμού για το σύνολο του έργου του. Το τελευταίο του βιβλίο στα ελληνικά «Ενα ερωτικό καλοκαίρι» (μετ. Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα, εκδ. Καστανιώτης) είναι η ιστορία ενός παντρεμένου επιστήμονα στην πρώην Τσεχοσλοβακία, που ελπίζει να βρει το ελιξήριο της νεότητας και να γίνει διάσημος. Ολα θα ανατραπούν όταν γνωρίσει μια νέα φοιτήτρια, την οποία θα αρχίσει να ερωτεύεται. Παράλληλα θα αρχίσει σιγά σιγά να εγκαταλείπει την έρευνά του, μαζί με τον χρόνο που περνάει και τον φόβο για τα γηρατειά.

Τρεις άνθρωποι που γράφουν, αλλά γράφουν με διαφορετικό τρόπο για τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής και της κοινωνίας στην οποία ζουν, που σχολιάζουν την πραγματικότητα με τρόπο δοκιμιακό ή λογοτεχνικό, πάντως αφορμή και έμπνευσή τους είναι ο σύγχρονος άνθρωπος, τα πάθη του και οι αγωνίες του.

-Ο Αλέν ντε Μποτόν θα δώσει διάλεξη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ. Θα τον παρουσιάσει ο ποιητής και διευθυντής του περιοδικού «Ποιητική» Χάρης Βλαβιανός.

-Ο Ιαν Ράνκιν έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος των καταστημάτων Public και θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο κεντρικό κατάστημα των Public στο Σύνταγμα, όπου θα έχει μια δημόσια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα. Θα συνεχίσει τη διαδρομή του στην Ελλάδα, στον Βόλο (11/11), στη Θεσσαλονίκη (12/11) και στα Ιωάννινα (13/11).

-Ο Τσέχος συγγραφέας Ιβαν Κλίμα θα παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης (Θεμιστοκλέους 104) και θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Νίκο Κουνενή. Αποσπάσματα από το βιβλίο του θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου.

No comments: