Wednesday, October 6, 2010

Ο Sedaris έγινε Αίσωπος

Ο Ντέιβιντ Σεντάρις, αυτός ο χιουμορίστας Ελληνοαμερικανός συγγραφέας που έχει μοσχοπουλήσει την προσωπική ζωή του και τις οικογενειακές του αναμνήσεις με τα βιβλία του, τώρα θέλει να γίνει κάτι σαν σύγχρονος Αίσωπος. 

Στο νέο του βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, το «Squirrel Seeks Chipmunk: Α modest Bestiary», οι ήρωές του προέρχονται όλοι από το ζωικό βασίλειο: ένας κουτσομπόλης μπαμπουίνος, ένας αυταρχικός λαγός, μια αλκοολική γάτα κ.ά. Είναι μάλιστα εικονογραφημένο από τον συνεργάτη των «Νιου Γιορκ Τάιμς», Ιαν Φάλκονερ. 

Δεν είναι, πάντως, φιλόζωος ο Σεντάρις. Εχει πολλές φορές δηλώσει πόσο νευριάζει όταν ακούει ανθρώπους να λένε «τα σκυλιά είναι τα παιδιά μου». Μέσα, όμως, από μια σειρά σύγχρονων μύθων για ζώα και άλλου είδους πλάσματα του δάσους βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει με παραβολές για τα ανθρώπινα, τα παράλογα της καθημερινής ζωής, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, την τρυφερότητα και άλλα πολλά. 

Βρήκε ακόμα την ευκαιρία να κοροϊδέψει πλαγίως όσους τον έχουν ενοχλήσει. Πάρτε για παράδειγμα το κουνέλι, που πρωταγωνιστεί στο διήγημα «The vigilant rabbit». Το εμπνεύστηκε, όπως διηγήθηκε σε συνέντευξή του, από μία ηλικιωμένη γυναίκα που δούλευε στην Ασφάλεια του αεροδρομίου Wausau στο Γουισκόνσιν, η οποία δεν καλοέβλεπε το γιλέκο που φορούσε και του ζητούσε επίμονα να ξεντυθεί. «Τότε σκέφτηκα», έχει διηγηθεί ο Σεντάρις, «να τη μεταμορφώσω σε κουνέλι». 

Στην ιστορία «Ο φρύνος, η χελώνα και η πάπια» τρία άγνωστα μεταξύ τους ζώα ζούνε τη φρίκη της γραφειοκρατίας, περιμένοντας σε μια ουρά παραπόνων. Στο «Hello Kitty» ένα κυνικό αιλουροειδές πηγαίνει για αποτοξίνωση στους ανώνυμους αλκοολικούς ενώ στο «Ο σκίουρος και το τρωκτικό» διαβάζουμε για ένα ζευγάρι εραστών, που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις των οικογενειών τους. 

Οι κριτικές μέχρι τώρα είναι πολύ καλές. Και όλες συμφωνούν σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο Σεντάρις είναι σε καλή φόρμα, συγγραφική εννοείται, και το αποδεικνύει σε 112 χιουμοριστικές σελίδες με το γνωστό οξύ και σκαμπρόζικο στιλ του. Το δεύτερο είναι ότι, ακόμα κι όταν ο αναγνώστης κλείσει το βιβλίο, τα ηθικά διδάγματα θα του τριβελίζουν για μέρες το μυαλό. 

Σύντομα θα γίνει ταινία το αυτοβιογραφικό του διήγημα «C.Ο.G.» (από το βιβλίο «Ο γυμνός») σε σκηνοθεσία του Κάιλ Πάτρικ Αλβάρεζ. Σε αυτό ο συγγραφέας διηγείται την εμπειρία του όταν δούλευε κοντά σε έναν θρησκόληπτο, που έφτιαχνε πέτρινα ρολόγια στο σχήμα της Πολιτείας του Ορεγκον. Ο Σεντάρις αρνήθηκε να έχει την οποιαδήποτε σχέση με την ταινία. «Δεν έχω καμία επιθυμία», έχει πει, «να συμμετέχω. Οσο για το ποιος θα με υποδυθεί, δεν με νοιάζει. Θέλω να δω την ερμηνεία του. Νομίζω ότι ο σκηνοθέτης θα κάνει την ταινία πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την ιστορία».

No comments: