Thursday, October 7, 2010

Επιστολή της ποιήτριας Κ. Δημουλά για ένα γκάλοπ

  • Από την ακαδημαϊκό Κική Δημουλά πήραμε την παρακάτω επιστολή:

«Αναφέρομαι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα σας, στο φύλλο της 4.10 τρ. έτους, με τίτλο: Ερευνα για τη σχέση των Ελλήνων και του Πολιτισμού, κι από κάτω: Θέλουμε τέχνη λάιτ και φτηνή, με μαύρα τεράστια γράμματα ώστε να μην περάσει απαρατήρητο, τι ελαφρό θέλουμε.

»Κι ερωτώ: ποιοι θέλουμε; Οσοι ερωτήθηκαν και απαντούν; Και τι γίνεται με το κρίσιμο, μεγάλο ποσοστό όσων, είτε ερωτήθηκαν είτε όχι, δεν απάντησαν; Τους παίρνει κι αυτούς η μπάλα ότι θέλουν Λάιτ και φτηνή τέχνη; Δεν είναι άδικο αυτό για τη χώρα;

»Επίσης, επιτρέψτε μου να σχολιάσω, όχι τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, αλλά τον τρόπο με τον οποίον παρατίθενται τα ονόματα των... φαβορί. Μοιάζει σα να τηρήθηκε, αχρωμάτιστη αλφαβητική σειρά στην παράθεσή τους... Αλλ' αν αυτό ίσχυε, τότε τι νόημα είχαν οι λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες των διακριθέντων περί του: ποιος ο πρώτος; Αυτές οι λεζάντες όχι μόνο ακυρώνουν το προφυλάσσον από παραστρατήματα νόημα της ουδετερότητας, που υποτίθεται ότι τηρείται διά της αλφαβητικής σειράς, αλλά δημιουργεί επί πλέον και μιαν παράλογη έστω αίσθηση, ότι οι ίδιοι οι εικονιζόμενοι -στους οποίους, περιλαμβάνομαι-φέρουν προθύμως, χαμογελαστοί μάλιστα, την ευθύνη αυτής της ενθουσιώδους απρέπειας που συντελείται και που δυστυχώς δε συνιστά πολιτισμό.

»Ειδικά σ' αυτούς τους καιρούς, έπρεπε ακόμα και να προσποιούμεθα ότι έχουμε πολιτισμό, τουλάχιστον στο βαθμό που να ξέρουμε ποιος είναι ο Υπουργός Πολιτισμού... Προσωπικά με θίγει να εμφανίζεται, ελέω ενός γκάλοπ, ότι υπερβαίνω πανθομολογούμενα μέγιστους και δη τεθνεώτες, Ελύτη, Καβάφη -Θεέ μου- Ρίτσο, Σεφέρη, όσο κι αν σιωπηλά με ευχαριστεί και με τιμά, να έχω τη συνετή συμπάθεια όποιων και όσων αναγνωστών άσχετη με Μαραθώνιους. Με θίγει, με αφορά πολιτισμένα, ότι ο Μάνος Χατζιδάκις μίκρυνε ως τελευταίος».

Απάντηση της Ν.Κ.-Ρ.: Δημοσιεύσαμε μια έρευνα κοινού για τον πολιτισμό. Δεν δικάζουμε τους ανθρώπους για τις γνώσεις και τις απόψεις τους, ούτε ευθυνόμαστε γιατί η κ. Δημουλά ήταν πρώτη στις προτιμήσεις τους πριν από τον Ελύτη, τον Καβάφη, τον Ρίτσο και τον Σεφέρη, έστω και με ελάχιστες ψήφους διαφορά. Πιστεύουμε ότι είναι τιμή της. Πάντως, η σειρά των ονομάτων δεν ήταν αλφαβητική. Αποτελεί κατάταξη, όπως γράφαμε, με βάση την ψηφοφορία του κοινού. Για τη γελαστή φωτογραφία, ζητούμε ταπεινά συγγνώμη. Δεν βρήκαμε καμία συνοφρυωμένη στο αρχείο μας.

No comments: