Wednesday, October 20, 2010

Εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη σε όλο τον κόσμο


Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Μελετών Hankuk, ο νεοσύστατος κορεατικο-ελληνικός σύλλογος και το τοπικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργάνωσαν στη Σεούλ με μεγάλη επιτυχία το 2ο Συνέδριο αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη.

Εξαιρετικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, ερευνητές, φοιτητές, παρουσίασαν πολλαπλές πτυχές του έργου του, ιδιαίτερα του μυθιστορήματος «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά": σημασία της ελευθερίας, Βούδας, γυναίκες... Ακολούθησαν προβολή του φιλμ “Zorba the Greek” και ελληνικοί χοροί.

Παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος Πέτρος Αυγερινός, ο Μητροπολίτης Νότιας Κορέας Αμβρόσιος, ο καθηγητής νεοελληνικών Υu Jaewon, η καθηγήτρια νεοελληνικών Αργυρώ Κασοτάκη-Γατοπούλου και πλήθος φοιτητών και διανοουμένων.

Όλα τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη έχουν μεταφραστεί στα κορεάτικα.

Επίσης με πρωτοβουλία των αρχών του Καζακστάν, θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα έκθεση με θέμα “Great Persons of the Past with us”. Θα περιλαμβάνει εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφίες και κάθε άλλο υλικό (αφίσες, αποσπάσματα έργων κλπ.). Η έκθεση θα γίνει στα πλαίσια του “World Forum of Spiritual Culture” που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος του Καζακστάν. Η Ινδία θα παρουσιάσει τον Γκάντι, η Κίνα τον Κομφούκιο, η Ρωσία τον Τολστόι, το Καζακστάν τον εθνικό του ποιητή Abay και ούτω καθεξής.

Χάρη στην Ελληνική Πρεσβεία, ο Νίκος Καζαντζάκης επελέγη γι’ αυτή την εκδήλωση ως πνευματική προσωπικότητα παγκόσμιας σημασίας. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η ΔΕΦΝΚ θα συνδράμουν αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία.

Χάρη στον Μόχσεν `Ομαρ, καθηγητή γαλλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Σαλαχ αλ Ντίν, και με την πρωτοβουλία του διευθυντή του Φεστιβάλ Βιβλίου του Gelawej, ο Γεώργιος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΝΦΚ, θα παρουσιάσει στη πόλη Ερμπίλ στην κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ (Κουρδιστάν) το έργο και τη σκέψη του Καζαντζάκη και θα συζητήσει με το κοινό, μεταφραστές και συγγραφείς.

Είναι η πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ σ’ αυτή τη χώρα. Οκτώ βιβλία του μεγάλου Κρητικού έχουν μεταφραστεί στα κουρδικά.

No comments: