Monday, October 4, 2010

Οι γιοι μου μ' έσωσαν

  • Ισως να μην υπάρχει άλλος σύγχρονος συγγραφέας που να έχει απασχολήσει τόσο έντονα την επικαιρότητα όσο ο Βρετανοϊνδός Σαλμάν Ρούσντι.
Μετά τη φάτουα, που είχε εκδώσει εναντίον του το 1989 ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χομεϊνί για το βιβλίο του «Σατανικοί στίχοι», ο συγγραφέας βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο για ποικίλους λόγους: από λογοτεχνικούς (βραβεία «Μπούκερ») μέχρι το διαζύγιό του από την πολύ νεότερή του Ινδοαμερικανή καλλονή Πάντμα Λάκσμι. Αυτές τις μέρες, όμως, απασχολεί τον Τύπο με τη διπλή ιδιότητα του συγγραφέα και του πατέρα. Στις 16 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο, γραμμένο ειδικά για το δεκατριάχρονο γιο του Μίλαν, που έχει αποκτήσει με την τρίτη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Γουέστ. 

Το μυθιστόρημα, με τίτλο «Luka and the Fire of Life» («Random House»), είναι μια τρυφερή, πατρική χειρονομία προς τον έφηβο γιο του. Αλλά και η συνέχεια του παλαιότερου βιβλίου του «Ο Χαρούν και η Θάλασσα των Παραμυθιών» (εκδόσεις Ψυχογιός), που ο Ρούσντι είχε γράψει ακριβώς είκοσι χρόνια πριν, στα σκοτεινά χρόνια της φάτουα, για τον Ζαφάρ, το γιο που απέκτησε με την πρώτη του γυναίκα, Κλαρίσα Λουάρντ. 

«Το κοινό στοιχείο των δύο βιβλίων είναι ότι οι μικροί ήρωες των δύο ιστοριών πρέπει να διασώσουν το γονιό τους από κάποια σκοτεινή απειλή. Πιστεύω ευρύτερα ότι αρκετοί γονείς θα συμφωνούσαν ότι η εμπειρία της μητρότητας και της πατρότητας ήταν ένα είδος σωτηρίας για εκείνους», λέει ο Ρούσντι στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Ο μικρός Μίλαν γνώριζε για το βιβλίο που είχε γράψει ο πατέρας του για τον Ζαφάρ, και ήθελε κι εκείνος το δικό του. «Οι γιοι μου είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω στη ζωή μου, δεν μπορώ να τη φανταστώ χωρίς αυτούς», λέει ο Ρούσντι. Ο ίδιος μεγάλωσε σε μια οικογένεια που κυριαρχούσαν οι γυναίκες. «Καμία από τις τρεις αδερφές μου δεν απέκτησε γιο», εξομολογείται. Την ίδια στιγμή, το νέο πόνημα του 63χρονου συγγραφέα λειτούργησε και ως ευκαιρία να απομακρυνθεί από τα μεγάλα, υπερφιλόδοξα σχέδια βιβλίων και να αφοσιωθεί σε κάτι πιο ανάλαφρο και προσωπικό. 

Στο βιβλίο του, που μοιάζει, σκοπίμως, με παλιομοδίτικη εφηβική περιπέτεια, ο νεαρός ήρωας πρέπει να ολοκληρώσει ένα επικίνδυνο, περιπετειώδες ταξίδι με πολλές δοκιμασίες για να αποτρέψει το θάνατο του πατέρα του. Και αν μοιάζει τεράστια ευθύνη για ένα δεκατριάχρονο αγόρι, ο Σαλμάν Ρούσντι λέει: «Τα παιδιά θέλουν πάντα να μας σώσουν και πάντα θεωρούν τους γονείς τους άχρηστους, που χρειάζονται σωτηρία, ακόμη και αν αυτή περιορίζεται στο να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τον κομπιούτερ».

No comments: