Tuesday, October 12, 2010

Εφοπλιστικό βραβείο στα ελληνικά γράµµατα

  • Του Μανώλη Πιµπλή, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Μαλούφ και η κυρία Ελισάβετ  Κριτικού - Φωτεινέλλη, σύζυγος του ιδρυτή του βραβείου Τζον Κριτικός, κατά την τελετή απονοµής του  βραβείου στο µυθιστόρηµα του Μαλούφ, «Ransom»
Είναι ελληνικού ενδιαφέροντος βραβείο, αλλά η προκήρυξή του δηµοσιεύεται κάθε χρόνο στα γνωστότερα αγγλόφωνα λογοτεχνικά έντυπα: το «Τimes Litterary Supplement» και το «Νew Υork Review of Βooks». Στην Ελλάδα παραµένει σχετικά άγνωστο, παρ’ όλο που έχει θεσµοθετηθεί ήδη από το 1996, ενώ δίνει στον βραβευθέντα το ποσό των 10.000 λιρών. Ανάµεσα στους ανθρώπους των γραµµάτων που έχουν κατά καιρούς βραβευτεί είναι οι Εντµουντ Κήλυ, Μαρκ Μαζάουερ, Ελένη Μπαστέα, Μάικλ Λιουέλιν Σµιθ, Πολ Κάρτλετζ.

Ο λόγος για το Βραβείο Ιωάννης Δ. Κριτικός για λογοτεχνικά και δοκιµιακά έργα γραµµένα στην αγγλική γλώσσα µε θεµατολογία την ελληνική λογοτεχνία, την τέχνη, την ιστορία και αρχαιολογία. Φέτος απονεµήθηκε στον Αυστραλό Ντέιβιντ Μαλούφ, συγγραφέα µε µεγάλες διεθνείς διακρίσεις του οποίου η οικογένεια µετανάστευσε στην Αυστραλία από τον Λίβανο το 1880. Βραβεύτηκε για το βιβλίο του «Ransom» («Λύτρα»), σηµαντικό µυθιστόρηµα του 2009 που πραγµατεύεται ξανά την «Ιλιάδα» µε µυθιστορηµατικό τρόπο.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια το βραβείο διδόταν σε πανεπιστηµιακούς, κατά τεκµήριο νεοελληνιστές», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Μόσχος, αντιπρόεδρος της London Ηellenic Society, που έχει αναλάβει το βάρος της ετήσιας οργάνωσης του βραβείου. «Θέλαµε να κάνουµε µια τοµή, και φέτος ανάµεσα στα πέντε βιβλία της short list τα τρία ήταν έργα µυθοπλασίας. Το βραβείο θεσµοθετήθηκε το 1996 από τον Γιάννη Κριτικό, ο οποίος και το χρηµατοδότησε γενναιόδωρα. Είχαµε συναντηθεί τότε ο Γιάννης Χατζηπατέρας –ιδρυτής της London Ηellenic Society –, ο Γιάννης Κριτικός και εγώ. Ηδη από τον τρίτο του χρόνο έθεταν υποψηφιότητα περί τα 70 βιβλία. Φέτος οι υποψηφιότητες έφτασαν τις 106. Ο εφοπλιστής Γιάννης Κριτικός (µεγάλωσε στη Ρουµανία κι έζησε στην Αργεντινή και τη Βρετανία) πίστευε πολύ στην ελληνοαγγλική προσέγγιση», εξηγεί.

Ο Μιχάλης Μόσχος σπούδασε αγγλική φιλολογία και συγκριτική λογοτεχνία, έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήµιο Κολούµπια αλλά εντέλει ασχολήθηκε επαγγελµατικά µε τον εφοπλισµό.

Σήµερα είναι εκείνος που έχει το οργανωτικό βάρος του βραβείου, συνεπικουρούµενος από µια πολύ αξιόλογη κριτική επιτροπή καθηγητών στο Κέιµπριτζ και την Οξφόρδη, µε πρόεδρο την ποιήτρια Ελίζαµπεθ Σπέλερ και µε δύο έλληνες πανεπιστηµιακούς, τους Νάσο Βαγενά και Στέφανο Πεζµαζόγλου ανάµεσα στα µέλη της. Η βασική οικονοµική στήριξη προέρχεται από τη σύζυγο του Ιωάννη Κριτικού, Ελισάβετ Κριτικού - Φωτεινέλλη, που συνεχίζει το φιλανθρωπικό έργο του συζύγου της στην Ελλάδα και στην ελληνική κοινότητα του Λονδίνου.

No comments: