Saturday, October 23, 2010

Σε ενάμιση χρόνο τα εγκαίνια του Μουσείου Καβάφη στην οικεία Κωλέττη

Η οικία του πρώτου συνταγματικού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ιωάννη Κωλέττη, στην Πλάκα, -ένα πανέμορφο κτίσμα του 19ου αιώνα, ιδιοκτησίας του υπουργείου (Πολυγνώτου 13, Πλάκα)- παραδόθηκε και επισήμως στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού για να στεγάσει το Μουσείο Καβάφη, παρόντος του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σπουδαστηρίου και ιδιοκτήτη του αρχείου Καβάφη, Γ. Π. Σαββίδη (φωτογραφία), η Αθήνα θα εγκαινιάσει μετά από ενάμιση χρόνο το Μουσείο Καβάφη.

«Χωρίς το πάθος του κ. Σαββίδη τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», επισήμανε ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος μίλησε για την «ποιητική γλώσσα του Καβάφη, γλώσσα που δίνει την αίσθηση σε όλο τον κόσμο ότι είναι πάρα πολύ οικεία, διεθνώς».

«Ο Καβάφης έχει ξεπεράσει όλα τα σύνορα, όλες τις γλώσσες, έχει καταφέρει να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό σε κάθε γωνιά της γης. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού» πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Μουσείο Καβάφη με τα μοναδικής αξίας εκθέματα, «θα μπει στη ζωή μας και είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν φόρο τιμής σε έναν μεγάλο δημιουργό», είπε ο κ. Γερουλάνος και συμπλήρωσε:

«Προσθέτει ένα νέο εργαλείο στην πολιτιστική προβολή της Αθήνας. Το Μουσείο θα γίνει ένας πολιτιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια».

Σημείωσε δε, ότι αυτή η σύμπραξη ιδιωτικής και κρατικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση και λειτουργία του νέου μουσείου Καβάφη αποδεικνύει ότι «ο πολιτισμός δεν χρειάζεται να είναι μόνον κρατικοδίαιτος. Η ιδιωτική χορηγία παρότι καθυστερεί τώρα λόγω της οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά μέσα στο χώρο του πολιτισμού και να φέρνει σημαντικά αποτελέσματα».

Ο κ. Σαββίδης από την πλευρά του, ανέφερε ότι «το μουσείο Καβάφη εκτός από τον παραδοσιακό εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, θα διαθέτει και αίθουσα multimedia και πωλητήριο, ενώ στον όροφο του κτηρίου θα στεγαστεί στο Ερευνητικό Κέντρο του Μουσείου, με το αρχειακό υλικό, που δεν θα εκτίθεται, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και θέσεις εργασίας ερευνητών».

Είπε ακόμη ότι το Μουσείο Καβάφη θα πλαισιώνεται από δίγλωσσο διαδικτυακό τόπο και θα αποτελέσει διεθνές σημείο αναφοράς για την ποίηση και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου της Οικίας Κωλέττη αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και να ολοκληρωθούν με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο θα συνδράμει και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.

No comments: