Tuesday, October 5, 2010

Σε ηλικία 86 ετών, πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος Κλοντ Λεφόρ


Ο Κλοντ Λεφόρτ
Ο Κλοντ Λεφόρτ   
Ο Γάλλος φιλόσοφος Κλοντ Λεφόρ, το σημαντικό έργο του οποίου επικεντρώθηκε στην κριτική του ολοκληρωτισμού, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 86 ετών, έκανε γνωστό την Τρίτη η εφημερίδα Liberation.

Γεννημένος το 1924, καθηγητής και διδάκτορας της φιλοσοφίας, ο Κλοντ Λεφόρ εγκαινίασε το έργο του το 1968 με το βιβλίο «Το ρήγμα» (La Breche) που έγραψε μαζί με τον Εντγκάρ Μορέν. Στα νιάτα του έγινε μαρξιστής υπό την επιρροή του δασκάλου του, του Μορίς Μερλό-Ποντί, και οδηγήθηκε στην πλευρά των τροτσκιστών, πριν απομακρυνθεί σταδιακά. Η απομάκρυνση αυτή, η οποία είχε ήδη αρχίσει όταν ίδρυσε την επιθεώρηση «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, οριστικοποιήθηκε όταν ανακάλυψε το «Αρχιπέλαγος γκούλαγκ» του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, στον οποίο αφιέρωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Ένας άνθρωπος που περισσεύει» (1973).

Επισήμανε τότε πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα στο φαινόμενο του ολοκληρωτισμού και τις ανεπάρκειες της δημοκρατίας. Γι' αυτόν η δημοκρατία, καρπός της Ιστορίας, είναι μια κοινωνία «χωρίς σώμα», όπου βασιλεύει μια ριζική αναποφασιστικότητα και η οποία βρίσκεται διαρκώς σε ανισορροπία και απαιτεί απ' όλους την επινόηση, όπως επιχειρηματολογεί στο έργο του «Η δημοκρατική επινόηση» (1981). Για τον Κλοντ Λεφόρ, η δημοκρατία δεν είναι «καλή εκ φύσεως» και δεν εγγυάται αυθορμήτως την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

No comments: