Thursday, April 8, 2010

Ενοχλημένος ο Ισμαήλ Κανταρέ από τα συνθήματα στην παρέλαση

Πολύ ενοχλημένος είναι ο Ισμαήλ Κανταρέ από τα αντιαλβανικά συνθήματα που φώναξαν άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ο 74χρονος αλβανός συγγραφέας, που ζει στο Παρίσι, πληροφορήθηκε το γεγονός από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα την εφημερίδα «Le Μonde» η οποία έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο Κανταρέ μάς είπε ότι προβληματίζεται πολύ αν, έπειτα από αυτό το επεισόδιο, πρέπει ή όχι να αναβάλει την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου έχει προγραμματισθεί δημόσια συνέντευξή του στο Μegaron Ρlus, στις 19 Απριλίου.

«Θέλω πολύ να έρθω στην Αθήνα» είπε. «Αν δεν γίνει τώρα, θα δοθεί στο μέλλον άλλη ευκαιρία». Πάντως η απόφασή του δεν είναι ακόμη οριστική. Θυμίζουμε ότι κατά των μελών του αγήματος του Λιμενικού κατατέθηκε η τρίτη μηνυτήρια αναφορά από Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι ως τώρα έχει παραμείνει ανενεργός ο Νόμος 927/1979 που απαγορεύει τη δημόσια έκφραση ρατσιστικών ιδεών.

Πάντως, είτε έρθει είτε όχι στην Αθήνα, ο συγγραφέας από το Αργυρόκαστρο διατηρεί την ελληνική επικαιρότητά του. Τη Δευτέρα 12 Απριλίου κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Το ατύχημα» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα που διαθέτουν και τα δικαιώματα μετάφρασης των έργων του στα ελληνικά. Η μετάφραση έγινε απευθείας από τα αλβανικά- και όχι από τα γαλλικά όπως παλαιότερα- από τον συγγραφέα Τηλέμαχο Κώτσια. Το μυθιστόρημα είναι ερωτικό θρίλερ και η δράση του δεν διαδραματίζεται στην Αλβανία: Ενα ταξί στην Αυστρία ξεφεύγει από την πορεία του και πέφτει σε γκρεμό. Οι δύο εραστές που μεταφέρει είναι νεκροί. Ο οδηγός επιβιώνει, αλλά δεν καταφέρνει να εξηγήσει γιατί έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Ισχυρίζεται πως δεν θυμάται παρά μονάχα το γεγονός ότι οι δύο επιβάτες προσπαθούσαν... να φιληθούν.


ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ | Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

No comments: