Friday, April 16, 2010

«Η Αρχαιότητα και Εμείς» η θεματική της 7ης ΔΕΒΘ (22-25 Απριλίου 2010)


Η φετινή θεματική έκθεση είναι αφιερωμένη στην παρουσία της Κίνας – τιμώμενης χώρας στην 7η ΔΕΒΘ: οι παράλληλες ιστορικές διαδρομές του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού, η διαχρονική τους παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και η σύγχρονη εξέλιξή τους όπως αποτυπώνεται στη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, δίνουν το έναυσμα για μια συνολική θεώρηση του παρελθόντος μέσα από το παρόν.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο corpus της σχετικής ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, όπου φιλοξενούνται πάνω από 950 τίτλοι βιβλίων που έχουν εκδοθεί πρόσφατα αλλά και παλαιότεροι ιδιαίτερα σημαντικοί τίτλοι. Υπάρχουν επίσης σπάνιες εκδόσεις πολιτιστικών ιδρυμάτων, τραπεζών, της Ακαδημίας Αθηνών, της Βουλής των Ελλήνων, περιοδικές και ειδικές εκδόσεις, και όλα τα καινούργια -όπως επίσης και κάποια παλαιότερα- τεύχη του περιοδικού ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Πρόκειται για δοκίμια, μελέτες, λευκώματα αλλά και βιβλία πεζογραφίας και ποίησης εμπνευσμένα από την ευρύτατη θεματολογία της αρχαιότητας. Αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα και την Ιστορία της, στη φιλοσοφία, στους αρχαίους τραγικούς και κωμικούς συγγραφείς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα μνημεία της αρχαιότητας, στις μεγάλες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου και την Ιστορία τους.

  • Στο πλαίσιο της θεματικής έχουν οργανωθεί δύο ομιλίες από σημαντικούς σινολόγους:

1. Ο Σωτήρης Χαλικιάς, μεταφραστής και συγγραφέας θα δώσει διάλεξη με θέμα: «O ιδανικός ηγεμόνας στον Πλάτωνα και στον Κομφούκιο».
(Παρασκευή 23/04, ώρα 17:00, αίθουσα «Νίκος Καββαδίας»). Οργάνωση: ΕΚΕΒΙ
2. Ο Γάλλος Φρανσουά Ζυλιέν (Francois Jullien), συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot και Διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Σκέψης θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Η παράξενη ιδέα της ομορφιάς: το ελληνικό γυμνό και η απουσία του γυμνού στην κινεζική τέχνη».
(Σαββάτο 24/04, ώρα 11:00, αίθουσα «Νίκος Καββαδίας»). Οργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - Γαλλική Πρεσβεία – ΕΚΕΒΙ

Ακόμη:

Έκθεση «Η δημιουργική φωτογραφία στην αρχαιολογία»


Η Έκθεση παρουσιάζεται με την επιμέλεια του φωτογράφου Σωκράτη Μαυρομμάτη και περιλαμβάνει οπτικό υλικό από το 1853 έως σήμερα. Εκτίθενται φωτογραφίες των: James Robertson, Δημητρίου Κωνσταντίνου, William James Stillman, Πέτρου Μωραΐτη, Κωνσταντίνου Αθανασίου, Anton Silberhuber, Frédéric Boissonnas, Walter Hege, Herbert List, Goesta Hellner και Σωκράτη Μαυρομμάτη. Μέσα από τη δική τους ματιά περιγράφεται η Ελλάδα στον χώρο και τον χρόνο, τα μνημεία της, η αρχιτεκτονική αλλά και η ανθρώπινη πολιτισμική δημιουργικότητα κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Περιγραφή της φωτογραφικής έκθεσης

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οργανωτική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.
Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις – συζητήσεις:

  • Σάββατο 24 Απριλίου, 18:00-19:00, Αίθουσα Σ. Τσίρκας (Περίπτερο 13) «Η αρχαιότητα στο Μουσείο Μπενάκη: Οι εκδόσεις»

Ομιλητές: Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου, Καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας – ΑΠΘ, Σταύρος Βλίζος, αρχαιολόγος – Μουσείο Μπενάκη

  • Κυριακή 25 Απριλίου, 12:00-13:00, Αίθουσα Ν. Καββαδίας (Περίπτερο 15) «Η Φωτογραφία στην Αρχαιολογία»

Ομιλητές: Κωστής Αντωνιάδης, Καθηγητής φωτογραφίας / ΤΕΙ Αθήνας, Μαρία Μάουζη, φωτογράφος – τ. Επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Σωκράτης Μαυρομμάτης, φωτογράφος.
Συντονίζει η Αλίκη Τσίργιαλου, Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη.

Έκθεση «Χαρτί, ένα τέχνημα πολιτισμού: Δύο χιλιετίες Ιστορίας σε Ανατολή και Δύση»

Η συλλογή, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, περιλαμβάνει αντικείμενα και εργαλεία της χειροποίητης χαρτοποιητικής τέχνης, δείγματα πολλών ειδών χαρτιού, σπάνια χειροποίητα κινεζικά και άλλα βιβλία καθώς και φωτογραφικό υλικό, από την Ανατολική Ασία, τον αραβικό κόσμο καθώς και την Ευρώπη.
Η έκθεση οργανώνεται με τη συνεργασία των εκδόσεων «Αιώρα» και τους ιστορικούς του χαρτιού, κ. Μαρίνο Βλέσσα και Μαρία Μαλακού, κατόχους της συλλογής).
Οι δύο ιστορικοί χαρτιού θα ξεναγούν τους επισκέπτες στην έκθεση (καθημερινά - το πρωί στις 11.00 και το απόγευμα στις 18.00).και θα εξηγούν τα μυστικά της κατασκευής του χαρτιού στο «Εργαστήριο κατασκευής χαρτιού» που θα φιλοξενείται στους χώρους της θεματικής έκθεσης.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Στο περίπτερο της θεματικής έκθεσης θα προβάλλονται δύο φορές την ημέρα τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ ΑΓΩΝ της 7ης Διεθνούς Συναντήσεως Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου. Τα ντοκιμαντέρ (συνολικά επτά στον αριθμό) είχαν προβληθεί τον Μάρτιο του 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά:

Τριττύα, ή το ραντεβού της Θάσου, (Σκηνοθεσία Jean-Francois Dars, Anne Papillault -Γαλλία), Οι κοιμισμένες πριγκίπισσες του Λουλάν, (Σκηνοθεσία Serge Tigneres - Γαλλία), Η γρήγορη τέχνη – ο χειρούργος του Αρίμινουμ (Σκηνοθεσία Adolfo Conti - Iταλία), Σχεδιάζοντας με τον Ζάν-Κλώντ Γκολβέν (Σκηνοθεσία Cl. Dalhaye, Al. Ena, Chr. Gombert - Γαλλία), Όλυμπος, το χωριό των θεών, (Σκηνοθεσία Γιάννης Λάμπρου - Ελλάδα), Λιθοξόοι Μαϊστορες: καταγραφή παραδοσιακών τεχνικών για το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου (Παραγωγή: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2007 - Ελλάδα), Υπόθεση Ανιές Σορέλ (Σκηνοθεσία Dominique ADTI - Γαλλία).

No comments: