Διεθνή μπεστ σέλερ πωλούνται στα ελληνικά βιβλιοπωλεία σε τιμές τριπλάσιες εκείνων του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου Αmazon
Εχουμε μεγάλη και ενδιαφέρουσα βιβλιοπαραγωγή. Μας το επιβεβαίωσαν πριν από λίγες ημέρες οι επιτροπές των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω». Ωστόσο, με μέση τιμή γύρω στα 20-22 ευρώ, πόσοι μπορούν να απολαμβάνουν τα καλά βιβλία; Και το ελληνικό βιβλίο γίνεται ακόμη ακριβότερο αν συγκρίνει κανείς τις τιμές με τις αντίστοιχες των ίδιων βιβλίων στο εξωτερικό: παρά το υψηλό κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων και του μάρκετινγκ, είναι συγκριτικά χαμηλές.
«Μεγάλο μέρος των βιβλίων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι μεταφρασμένα,κάτι που σημαίνει ότι το κόστος του βιβλίου αυξάνεται διότι έχουμε τα μεταφραστικά έξοδα και την απόδοση δικαιωμάτων στους ξένους εκδότες» μας λέει ο κ. Παναγιώτης Ράπτης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). «Επιπλέονστην Ελλάδα είναι σημαντικά τα έξοδα διανομής και τα μεταφορικά» προσθέτει.
«Η λιανική τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα είναι κοντά στο κόστος του» αναφέρει ο κ. Σωκράτης Καμπουρόπουλος, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου του Βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). «Οι τιμές είναι χαμηλότερες στο εξωτερικό γιατί τα τιράζ είναι πολύ μεγαλύτερα. Ενας δεύτερος παράγοντας είναι ότι το χαρτί που χρησιμοποιείται εκεί είναι πιο φθηνό».
Μπορεί να πληρώνουμε περισσότερο τα ελληνικά βιβλία αλλά είναι οπωσδήποτε πιο καλαίσθητα και το χαρτί τους αντέχει στον χρόνο. Δεν έχουμε όμως και επιλογή, αφού «φθηνές εκδόσεις» ή «βιβλία περιπτέρου» ή «βιβλία τσέπης»- όπως αποκαλούνται τα λεγόμενα paperbacks του εξωτερικού- δεν κυκλοφορούν πολλά στην Ελλάδα. Ενδεχομένως επειδή για την πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού ταυτίζονται με τη λεγόμενη pulp λογοτεχνία, με τα βιβλία περιπετειών και φτηνής αισθηματολογίας. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι.«Η δη από τη δεκαετία του 1970 έχουμε σοβαρούς τίτλους που κυκλοφορούν σε φθηνές εκδόσεις, για παράδειγμα έργα του Αλντους Χάξλεϊ, του Σολζενίτσινκ.ά. από τις εκδόσεις Πάπυρος. Πέρασαν όμως 40 χρόνια από τότε και ακόμη δεν έχουν λανσαριστεί καλά οι φθηνές εκδόσεις στην Ελλάδα. Κατά καιρούς εκδότες δοκίμασαν να κυκλοφορήσουνγια τον ίδιο τίτλομαζί με την κανονική τους έκδοση και μια φθηνή έκδοση, αλλά η αγορά δεν ανταποκρίθηκε» λέει ο κ. Καμπουρόπουλος.
Ενώ το ζήτημα των φθηνών εκδόσεων παραμένει ανοιχτό στοίχημα για τους εκδότες, οι αναγνώστες παρακάμπτουν την τσουχτερή τιμή του ελληνικού βιβλίου αγοράζοντας σε εκποιήσεις βιβλίου (τα κοινώς λεγόμενα μπαζάρ), σε χαμηλές τιμές, παλαιότερες εκδόσεις που δεν υπόκεινται στην ενιαία τιμή του βιβλίου, διαβάζοντας σιγά σιγά βιβλία σε μηχανές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, αγοράζοντάς τα σε φθηνές εκδόσεις στο πρωτότυπο (μια πρακτική που ενισχύεται όλο και περισσότερο με την εμφάνιση ξένων εκδόσεων στα μεγάλα βιβλιοπωλεία) ή επισκεπτόμενοι τις δανειστικές βιβλιοθήκες, όπου τελευταίως η κίνηση έχει αυξηθεί.
«Τα τελευταία δύο καλοκαίρια η κίνηση στη βιβλιοθήκη ξεπερνά ακόμη και την επισκεψιμότητα του χειμώνα» μας είπε ο κ. Αντώνης Παπαδάκης από το Τμήμα Δανεισμού της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Και μην ξεχνάμε και το Βookcrossing, τη νέα παγκόσμια τάση που ήρθε και στην Ελλάδα, όπου μπορούμε να «απελευθερώσουμε» τα διαβασμένα βιβλία της βιβλιοθήκης μας σε καφέ και πάρκα και λεωφορεία και κάθε λογής δημόσιους χώρους, διαθέσιμα για να τα βρει και να τα διαβάσει δωρεάν όποιος ενδιαφέρεται.Αγιος Γεώργιος... ο ΑναγνώστηςΩς Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων καθιερώθηκε από την UΝΕSCΟ το 1995 η 23η Απριλίου, ημέρα θανάτου δύο κορυφαίων μορφών των παγκόσμιων γραμμάτων, του Ισπανού Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Αγγλου Γουίλιαμ Σαίξπηρ, οι οποίοι πέθαναν στις 23 Απριλίου 1616.
Στην Καταλονία η γιορτή του βιβλίου, που πέφτει την ίδια ημέρα με αυτήν του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της περιοχής, καταλήγει σε μια τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Με το σύνθημα «Ενα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», την «Ημέρα των Βιβλίων και των Ρόδων» ο άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και εκείνη του το ανταποδίδει με ένα βιβλίο. Στη Βαρκελώνη αυτή την ημέρα εκτιμάται ότι διακινούνται 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.
* Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου το βιβλιοπωλείο του Floral (Θεμιστοκλέους 80, πλατεία Εξαρχείων, τηλ.
210 3800.070) διοργανώνει μεγάλο μπαζάρ βιβλίων ως τις 24 Απριλίου. Επίσης, από 23 ως 24 Απριλίου το Μουσείο Ηρακλειδών θα διαθέτει τις εκδόσεις του με έκπτωση ως 40%. Τέλος, στον εορτασμό συμμετέχει και το Βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιώντας σήμερα μπαζάρ βιβλίων (θεατρικά έργα, μελέτες, λευκώματα, εκδόσεις του Εθνικού) με έκπτωση 20% και προσφορές στα προγράμματα των παραστάσεων του. Στο ανακαινισμένο κτίριο Τσίλερ της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, από τις 16.00 ως και τη λήξη των παραστάσεων.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=327485&dt=23/04/2010#ixzz0ltPNE6xj
No comments:
Post a Comment