Thursday, April 8, 2010

Ένα ανοιχτό «παράθυρο» στον κόσμο των συγγραφέων

21 προσωπικότητες διεθνούς κύρους μαζί με 130 Έλληνες λογοτέχνες στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
(22 - 25 Απριλίου 2010)

Ονόματα με ηχηρή παρουσία στο εξωτερικό αλλά και σημαντικό έργο στο ενεργητικό τους θα δώσουν την ευκαιρία στους αναγνώστες που θα βρεθούν στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης να τους συναντήσουν και ν’ ανακαλύψουν τη γοητεία της συγγραφικής τέχνης τους.

Οι «υψηλές ταχύτητες» του Λόρδου Ντέιβιντ Όουεν στη σύγχρονη βρετανική πολιτική σκηνή ισχύουν ακριβώς και στις λογοτεχνικές επιδόσεις του. Συγγραφέας με ξεχωριστό βεληνεκές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα βρεθεί στην 7η ΔΕΒΘ για να μιλήσει για «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία».
Κορυφαίος μεταξύ των εκπροσωπών της σύγχρονης βαλκανικής λογοτεχνίας, ο Ρουμάνος Νόρμαν Μάνεα επιβεβαιώνει την αποδοχή του έργου του στο διεθνές αναγνωστικό κοινό με το πρόσφατα μεταφρασμένο του μυθιστόρημα «Η επιστροφή του χούλιγκαν» που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη.
Κι άλλος ένας «γείτονας», ο Σέρβος Βλάντισλαβ Μπάγιατς, πολυμεταφρασμένος και εκθειασμένος από την επίσημη κριτική, θα μιλήσει για την επικαιρότητα του πρόσφατου βιβλίου του «Χαμάμ Βαλκάνια».

Δύο ελληνικά ονόματα, δύο λογοτεχνικές καριέρες εκτός ελληνικών συνόρων:
H ποιήτρια Ελένη Σικελιανός, δισεγγονή του Αγγελου Σικελιανού, «παίρνει τη σκυτάλη» της ποίησης ορμώμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται ανερχόμενη και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικότερες «νέες φωνές» σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενώ, ειδικά, στη Γαλλία σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Αμερική («Belles etrangeres») κλήθηκε να συμμετάσχει ως ένα ανερχόμενο αστέρι της παγκόσμιας ποίησης. Στην 7η ΔΕΒΘ θα παρουσιάσει το έργο της -για πρώτη φορά- στη χώρα των προγόνων της.

O πεζογράφος Πάνος Καρνέζης ακολουθεί βήματα μιας διεθνούς καριέρας με έδρα την Αγγλία. Στο κοινό θα παρουσιάσει το (πέμπτο κατά σειρά) υπό έκδοση μυθιστόρημά του «Μοναστήρι».

Οι βιβλιόφιλοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές όψεις της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας από διαφορετικές χώρες του κόσμου:

Στην Έκθεση έχουν προσκληθεί 9 Κινέζοι πεζογράφοι και ποιητές , στο πλαίσιο της Κίνας - Τιμώμενης Χώρας, μεταξύ των οποίων ο πολυγραφότατος (100 περίπου βιβλία) Μπι Φέιγιου με πολλές περγαμηνές για τα μυθιστορήματά του στον δυτικό κόσμο (μεταφρασμένος σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.). Το μυθιστόρημά του «Το τρίγωνο της Σαγκάης» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1995 από τον Ζαν Γιμού (Shangai Triad).

6 Τούρκοι συγγραφείς επισκέπτονται την ΔΕΒΘ, με κοινό άξονα τα βιβλία τους για την Πόλη και τη Μαύρη Θάλασσα – μεταξύ αυτών ο γνωστός στην Ελλάδα ποιητής και πεζογράφος Αταόλ Μπεχράμογλου.

Το πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα της 7ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει την παρουσίαση -και παρουσία- 130 Ελλήνων συγγραφέων (μεταξύ αυτών 40 συγγραφείς παιδικού βιβλίου) που θα δώσουν το στίγμα της συνεχώς εξελισσόμενης ελληνικής λογοτεχνίας. Ανάμεσά τους οι Ρέα Γαλανάκη, Αντώνης Σουρούνης, Ελένη Σαραντίτη, Γιάννης Ξανθούλης, Σώτη Τριανταφύλλου, Χρήστος Γιανναράς, Λένα Διβάνη, Βάσω Ψαράκη, Δ.Ν. Μαρωνίτης, Σοφία Νικολαΐδου, Μιχάλης Γκανάς κ.ά.

Συγκεκριμένα, φέτος θα συναντήσουμε στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΒΘ τους ξένους καλεσμένους μας:

Lord David Owen (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο Λόρδος Ντέιβιντ Όουεν υπήρξε υπουργός Εξωτερικών με τους Εργατικούς επί Τζέιμς Κάλαχαν και στη συνέχεια συνιδρυτής και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Σήμερα είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ως γιατρός, έχει ασχοληθεί εκτενώς με τις επιπτώσεις της ασθένειας των πολιτικών αρχηγών. Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται η Βαλκανική Oδύσσεια, η αυτοβιογραφία του Επτά εποχές, μια ποιητική ανθολογία και Το Σύνδρομο της Ύβρεως. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του: Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία (εκδ. Καστανιώτη, 2009), Βαλκανική οδύσσεια (εκδ. Καστανιώτη,1996)

Σάββατο 24 Απριλίου 2010
21.00 – 22.00 Παρουσίαση του βιβλίου του Λόρδου Ντέιβιντ Όουεν
«Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία» (Εκδ. Καστανιώτη, 2009)
Αίθουσα: Στρατής Τσίρκας, Περίπτερο 13, Συντονισμός: Ανταίος Χρυσοστομίδης
Οργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) & Εκδ. Καστανιώτη



Norman Manea (Ρουμανία, Ηνωμένες Πολιτείες)
Ζει από το 1986 στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει λογοτεχνία των Ανατολικών Χωρών στο Πανεπιστήμιο Μπάρντ της Νέας Υόρκης। Τα γραπτά του Νόρμαν Μάνεα που έχουν ως αντικείμενο το Ολοκαύτωμα και την καθημερινή ζωή σ' ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες। Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η επιστροφή του χούλιγκαν (εκδ।Καστανιώτη, 2010), Περί γελωτοποιών (εκδ. Άγρα, 2003), Υποχρεωτική ευδαιμονία(εκδ। Άγρα, 2003), Ο μαύρος φάκελος (εκδ। Καστανιώτη, 2000)

Σάββατο 24 Απριλίου 2010
18.00 – 19.00 Παρουσίαση του βιβλίου του Νόρμαν Μάνεα
«Η επιστροφή του χούλιγκαν» (Εκδ. Καστανιώτη, 2010)
Αίθουσα: Νίκος Καββαδίας, Περίπτερο 15, Ομιλητές: Ανταίος Χρυσοστομίδης και Βίκτωρ Ιβάνοβιτς
Οργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) - εκδόσεις Καστανιώτη και Άγρα



Vladislav Bajac (Σερβία)

Συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης (διευθύνει τον επιφανή εκδοτικό οίκο Geopoetika). Έργα του Βλάντισλαβ Μπάγιατς έχουν μεταφραστεί, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία, στη Ρωσία, στη Βουλγαρία και στην ΠΓΔΜ. Το 2008 κέρδισε το βραβείο BALKANIKA για το μυθιστόρημά του «Χαμάμ Βαλκάνια».
Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Ο Μέγας Αλέξανδρος στην γη των Κελτών: Ο δρυίδης από τη Σιγγιδώνα» (εκδ. Κέδρος, 2009). Υπό έκδοση είναι και το μυθιστόρημά του «Χαμάμ Βαλκάνια».

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
18.00 – 19.00 Παρουσίαση του βιβλίου του Βλάντισλαβ Μπάγιατς
«Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών» (Εκδ. Κέδρος, 2009)
Αίθουσα: Νίκος Καββαδίας, Περίπτερο 15, Συντονισμός: Τάκης Θεοδωρόπουλος
Οργάνωση: Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας



Eleni Sikelianos (Ηνωμένες Πολιτείες)

Η Αμερικανή Ελένη Σικελιανός (Eleni Sikelianos), δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού, ποιήτρια και πανεπιστημιακός που διδάσκει σήμερα δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα σημαντικότερα περιοδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ είναι κάτοχος πολλών βραβείων. Ενδεικτικά, οι τίτλοι των συλλογών της είναι: Body Clock (Coffee House, 2008), The California Poem (Coffee House Press, 2004), The Monster Lives of Boys & Girls (Green Integer, 2003), Earliest Worlds (Coffee House Press, 2001), The Book of Tendons (1997), The Lover’s Numbers, To Speak While Dreaming (1993), The Book of Jon (Nonfiction; City Lights, 2004), From Blue Guide (1999), Poetics of the X (1995)
Το ποιητικό έργο της Ελένης Σικελιανός παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Σάββατο 24 Απριλίου 2010
12.00 – 13.00 Παρουσίαση της ποιήτριας Ελένης Σικελιανού
Αίθουσα: Στρατής Τσίρκας, Περίπτερο 13
Συντονισμός: Τάκης Θεοδωρόπουλος
Οργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)


Πάνος Καρνέζης (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα)

Έλληνας συγγραφέας που διέπρεψε στο χώρο της λογοτεχνίας μέσω… Αγγλίας. Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Little Infamies" ("Μικρές ατιμίες"), εκδόθηκε το 2002 από τον εκδοτικό οίκο Jonathan Cape, συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές, μεταφράστηκε σε οκτώ γλώσσες και μεταγράφηκε στα ελληνικά από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: The Convent (εκδ. Λιβάνη - υπό έκδοση), Το πάρτι γενεθλίων (εκδ. Λιβάνη, 2007), Με ορθάνοιχτα μάτια (εκδ. Καστανιώτη, 2004), Ο λαβύρινθος (εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2004), Μικρές ατιμίες (εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2004). Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του BBC www.ontemporarywriters.com/authors (Panos Karnezis).


Σάββατο 24 Απριλίου 2010
14.00 – 15.00 Παρουσίαση του συγγραφέα Πάνου Καρνέζη
και του υπό έκδοση βιβλίου του «Μοναστήρι» (Εκδ. Λιβάνη, 2010)
Αίθουσα: Στρατής Τσίρκας, Περίπτερο 13, Συντονισμός: Κώστας Β. Μποτόπουλος
Οργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), εκδόσεις Λιβάνης & Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδη


Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη: 6 Τούρκοι συγγραφείς στη ΔΕΒΘ


Δύο εκδηλώσεις οργανώνονται στη ΔΕΒΘ με την παρουσία 6 Τούρκων συγγραφέων, οι οποίοι καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη από την Πόλη, τη φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010, με ειδικό περίπτερο. Πεζογράφοι, ποιητές, πανεπιστημιακοί, στην ιδιότητα, θα συμμετάσχουν στις παρουσιάσεις – συζητήσεις που οργανώνει ο εκδοτικός οίκος «Heyamola».

«Η Κωνσταντινούπολη και οι συγγραφείς της»

Ομιλητές:Χιφζί Τοπούζ, συγγραφέας, Αταόλ Μπεχράμογλου, ποιητής-συγγραφέας, Γιουλσιούμ Τζένγκιζ, ποιήτρια-συγγραφέας, Άρης Τσόκονας, ποιητής-συγγραφέας-μεταφραστής.
Συντονίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ
Οργάνωση: Εκδόσεις Heyamola
17:00-18:00 Φιλολογικό Καφενείο (Περίπτερο 15)

«Η Μαύρη Θάλασσα και οι συγγραφείς της»

Ομιλητές: Τσίγντεμ Σέζερ, ποιήτρια- συγγραφέας, Ιμπράχιμ Ντίζμαν, καθηγητής- συγγραφέας-κινηματογραφιστής, Σεφίκ Άσαν, καθηγητής-συγγραφέας
Συντονίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ
Οργάνωση: Εκδόσεις Heyamola
18:00-19:00 Φιλολογικό Καφενείο (Περίπτερο 15)

Ataol Behramoğlu (Τουρκία)

Ο Αταόλ Μπεχράμογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε ρωσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Το 1965, φοιτητής ακόμη, εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ένας Αρμένιος Στρατηγός». Από το 1970 έζησε διαδοχικά σε Λονδίνο, Παρίσι και Μόσχα. Έγραψε μία μελέτη για τον Μαγιακόφσκι και τον Χικμέτ στη Σορβόννη, θεατρικά έργα που έγιναν παραστάσεις, άρθρα και δοκίμια περί ποίησης, μεταφράσεις ποίησης από τη ρωσική γλώσσα. Το 1976 δημιούργησε το περιοδικό «Μιλιτάν» στην Κωνσταντινούπολη. ενώ στο Παρίσι εξέδωσε το γαλλοτουρκικό λογοτεχνικό έντυπο «Άνκα» (1984-1989). Έχει βραβευτεί επανειλημμένως και οι ποιητικές συλλογές του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Διδάσκει ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Μπεϊκέντ.

[Βιογραφικά των Τούρκων συγγραφέων]

9 Κινέζοι συγγραφείς μάς συστήνονται

Η Κίνα – τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΒΘ μας συστήνει τη σύγχρονη λογοτεχνία της προσκαλώντας 9 συγγραφείς στη Θεσσαλονίκη: Μπι Φέιγιου (πεζογραφία), Γκάου Χόνγκπε (παιδική λογοτεχνία), Λάνλαν (ποίηση), Ουάνγκ Σιάο Νι (ποίηση, πεζογραφία), Χόνγκε (πεζογραφία), Κάο Γενξουάν (πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία), Γουάνγκ Ξιουμέι (πεζογραφία), Τσεν Σι Σου (πεζογραφία), Γουέι Γούει (πεζογραφία).

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει στην εκδήλωση-παρουσίαση που συντονίζει ο συγγραφέας και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, με αναγνώσεις λογοτεχνικών αποσπασμάτων από τον ηθοποιό Αστέρη Πελτέκη.

(Παρασκευή 23/04, 19:00-21:00, στο περίπτερο της Κίνας)
Οργάνωση: Κίνα – Τιμώμενη Χώρα

Στο εντυπωσιακά μεγάλο (700τ.μ.) περίπτερο της Κίνας θα πραγματοποιούνται καθημερινά επιμέρους εκδηλώσεις με τους Κινέζους συγγραφείς, μεταξύ αυτών ο «εδικός του γυναικείου ψυχισμού» Μπι Φέιγιου.

Bi Feiyu (Κίνα)

O Μπι Φέιγιου γεννήθηκε το 1964 στην επαρχία Τζιάνγκσου. Θεωρείται μεταξύ των σημαντικών και πολυγραφότερων συγγραφέων της χώρας. Στο έργο του περιλαμβάνονται μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα (περίπου 100 τον αριθμό) τα οποία έως σήμερα έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα κινεζικά λογοτεχνικά βραβεία, όπως το Βραβείο Lu Xun, το οποίο του έχει απονεμηθεί δύο φορές για τα έργα του «Τρεις Αδερφές» και «Η όπερα του φεγγαριού». Το αγαπημένο του θέμα είναι η αντιπαράθεση του ατόμου με την Ιστορία, τόσο την προσωπική όσο και τη συλλογική, ενώ έχει ξεχωριστή ικανότητα στην αποτύπωση του γυναικείου ψυχισμού. «Η όπερα του φεγγαριού» έχει διασκευαστεί για την τηλεόραση ενώ το μυθιστόρημα «Το τρίγωνο της Σαγκάης» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1995 από τον Ζαν Γιμού (Shangai Triad). Εργάζεται ως συντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού «Γιού Χουά» και είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων της Επαρχίας Τζιάνγκσου. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.).
Σάββατο 24 Απριλίου 2010
14:00-14:40 Περίπτερο Κίνας (Περίπτερο 13)

«Οι γυναίκες στη λογοτεχνία». Παρουσίαση του έργου του συγγραφέα.
Οργάνωση: Κίνα – Τιμώμενη Χώρα

[Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κίνας – Τιμώμενης χώρας]
[Βιογραφικά των Κινέζων συγγραφέων]

130 Έλληνες συγγραφείς ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού

Αποτελεί πλέον παράδοση οι Έλληνες συγγραφείς να παρουσιάζουν τα νέα τους βιβλία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και να συμμετέχουν σε συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες. 90 συγγραφείς (οι άντρες πάντα υπερτερούν - 57 έναντι 33 γυναικών), και άλλοι 40 συγγραφείς παιδικών και εφηβικών βιβλίων και εικονογράφοι δίνουν ραντεβού φέτος με τους αναγνώστες στο πιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το βιβλίο στην Ελλάδα. (το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνουν οι εκδοτικοί τους οίκοι θα ανακοινωθεί σύντομα).
* * *

Τέσσερις αίθουσες εκδηλώσεων διατίθενται φέτος στους εκθεσιακούς χώρους της HELEXPO για την παρουσίαση περισσοτέρων από 150 εκδηλώσεων. Οι αίθουσες «Νίκος Καββαδίας» και «Στρατής Τσίρκας» δανείζονται το όνομα τους από τους τιμώμενους συγγραφείς της χρονιάς ενώ το Φιλολογικό Καφενείο, μεταμορφώνεται φέτος σε ένα ζεστό λογοτεχνικό σαλόνι (με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Macedonian Hotels) που θα φιλοξενήσει ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργεί ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο με τη φροντίδα του «Βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδη», στη Θεσσαλονίκη, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν τα πρωτότυπα βιβλία των καλεσμένων ξένων συγγραφέων αλλά και πολλά άλλα. Και βέβαια, στα περίπτερα των Ελλήνων εκδοτών θα ξεναγηθούμε και φέτος σε ένα πανόραμα της πρόσφατης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής - ένα υπερμεγέθες ελκυστικό βιβλιοπωλείο για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, μας προσκαλεί να το απολαύσουμε.

Περισσότερες πληροφορίες για την 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/

Διοργάνωση:

  • Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
  • HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)

No comments: