Thursday, April 15, 2010

Πήρε προσωπικά τα αντιαλβανικά συνθήματα

Τα ρατσιστικά - αντιαλβανικά συνθήματα, που είχαν ακουστεί από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας, μας στέρησαν την ευκαιρία να ακούσουμε τον διάσημο Αλβανό συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ στο Megaron Plus.

«Μέσα σ' ένα κλίμα, που στερείται κάθε ίχνους πολιτισμού, η  επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη», δήλωσε ο Αλβανός συγγραφέας

«Μέσα σ' ένα κλίμα, που στερείται κάθε ίχνους πολιτισμού, η επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη», δήλωσε ο Αλβανός συγγραφέας

Ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 19 Απριλίου ομιλία του στο Μέγαρο με την παρακάτω επιστολή:

«Λόγω των πολύ δυσάρεστων πρόσφατων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και χαρακτηρίστηκαν από ρατσισμό κατά των Αλβανών, αποφάσισα να ματαιώσω την επίσκεψή μου στη χώρα σας. Γνωρίζετε καλά τον θαυμασμό που τρέφω για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά εκτιμώ ότι μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, που στερείται κάθε ίχνους πολιτισμού, η επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη...».

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δική του δήλωση τονίζει ότι «λυπάται πραγματικά για την απόφαση του Ισμαήλ Κανταρέ, που είναι συνέπεια ενός ιδιαίτερα δυσάρεστου περιστατικού, που καταδικάστηκε από την ελληνική κοινή γνώμη». Και συνεχίζει: «Ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι η ουσιαστική απάντηση στις ακραίες συμπεριφορές είναι η ανάδειξη του δημιουργικού διαλόγου, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταπείσουμε τον βραβευμένο συγγραφέα να έλθει στην Αθήνα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα δοθεί ξανά ευκαιρία στους πολυπληθείς φίλους του να τον συναντήσουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus».

Να θυμήσουμε ότι ο μεγάλος Αλβανός συγγραφέας έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας. Αυτή τη φορά η επίσκεψή του θα συνέπιπτε με την έκδοση από τα «Ελληνικά Γράμματα» του μυθιστορήματός του «Το ατύχημα».

No comments: