Thursday, April 8, 2010

Η ώρα των αγγέλων. ΜΕΤΑ ΤΑ ΒΑΜΠΙΡ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  • Του Μανώλη Πιμπλή

  • ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η Εμα Τόμσον ως  άγγελος κατεβαίνει  για να παρηγορήσει  τον  ασθενή (με  ΑΙDS) Τζάστιν Κερκ  στη δημοφιλή  δραματική σειρά   περιορισμένων  επεισοδίων «Αγγελοι  στην Αμερική», που  προβλήθηκε και   στην Ελλάδα. Το  καλοκαίρι θα τη  δούμε σε θεατρική  εκδοχή από το   Φεστιβάλ Αθηνών,  στην «Πειραιώς 260»,  με ένα λαμπρό καστ,  σε  σκηνοθεσία  Νίκου Μαστοράκη
Αγγελοι καλοί, άγγελοι κακοί. Μια αγγελική αύρα έχει απλωθεί στον κόσμο των εκδόσεων που όλο και περισσότερο σε ΗΠΑ και Βρετανία αλλά σιγά σιγά και στην Ελλάδα εγκαθίσταται στις σελίδες των βιβλίων, που απευθύνονται κυρίως σε εφήβους.

Επτά νέες σειρές με πρωταγωνιστές αγγέλους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό στον αγγλοσαξονικό κόσμο και γίνονται μπεστ σέλερ. «Οι άγγελοι είναι γύρω μας», γράφει το οπισθόφυλλο ενός από τα βιβλία αυτά. «Η ομορφιά τους είναι μεθυστική, η παρουσία τους προκαλεί δέος, η ενέργειά τους είναι ακαταμάχητη. Ο πυρετός των αγγέλων μεγαλώνει».

Στο βιβλίο «Αngel» του Λ. Α. Γουέδερλι, πρώτο μέρος μιας τριλογίας, οι άγγελοι παρουσιάζονται ως ποταπές δημιουργίες που πρέπει να εξοντωθούν από τον ήρωα του βιβλίου, τον Αλεξ, ο οποίος θέλει να τους κάνει «να πάψουν να απολαμβάνουν την ενέργεια αθώων θυμάτων». Για τον Αλεξ, γράφει η εφημερίδα «Οbserver», «μοναδικός καλός άγγελος είναι ο νεκρός άγγελος».

Υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε κανείς να συσχετίσει με την άλλη μόδα της εποχής στο εφηβικό βιβλίο, τους βρικόλακες. Οπως και εκείνοι έτσι και οι άγγελοι είναι κατά το ήμισυ ανθρώπινοι και προσφέρουν στις νέες ηλικίες τη γνωριμία με τον μυστηριώδη κόσμο της σεξουαλικότητας των ενηλίκων. «Πρόθεσή μου δεν ήταν να εισχωρήσω σε θέμα θρησκείας και χριστιανικής παράδοσης», λέει ο συγγραφέας, «αλλά να επικεντρωθώ στην εκτυφλωτική ομορφιά των αγγέλων». Αλλες ιστορίες, όπως το «Αngel΄s Fury» της Μπραϊόνι Πιρς- με ήρωα έναν έκπτωτο άγγελο που επίσης απεργάζεται την καταστροφή της ανθρωπότητας - είναι εμπνευσμένες από την Παλαιά Διαθήκη.

Στην ελληνική εκδοχή τους, οι άγγελοι είναι κατά κανόνα θετικοί ήρωες। Οπως στο πρόσφατο «Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο» της Αγγελικής Δαρλάση, όπου ο άγγελος είναι πληγωμένος και κυνηγημένος από «κακούς» χωρικούς. Και στο μυθιστόρημα ενηλίκων, όπου η παρουσία τους είναι επίσης συχνή, έχουν συνήθως θετική χροιά. Όπως στο μυθιστόρημα «Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος» της Κατερίνας Καριζώνη, όπου ένας άγγελος που έχασε τα φτερά του κι έπεσε σε απομακρυσμένο νησί ερωτεύτηκε μια γυναίκα. Και αυτά είναι ελάχιστα από τα δεκάδες βιβλία στα ελληνικά με πρωταγωνιστές αγγέλους, από μυθιστορήματα μέχρι μυστικιστικές μελέτες.[...] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: