Friday, April 23, 2010

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2010 η Λιουμπλιάνα


H Λιουμπλιάνα είναι από σήμερα και για ένα χρόνο η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και στη Σλοβενία θα λάβουν χώρα 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο τίτλος της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου απονέμεται από την UNESCO, με στόχο την προώθηση του βιβλίου.

Ειδική τελετή με αφορμή αυτή τη διάκριση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο της Λιουμπλιάνας, όπου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης, Ζόραν Γιάνκοβιτς, και ο Σλοβένος πρόεδρος, Ντανίλο Τουρκ.

Ο κ. Τουρκ δήλωσε ότι η Λιουμπλιάνα κέρδισε δίκαια τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύσας Βιβλίου, καθώς οι Σλοβένοι είναι «ένας λαός με αγάπη για το βιβλίο». Ο ίδιος ανέφερε ότι περισσότεροι από 5.200 τίτλοι βιβλίων κυκλοφόρησαν στη Σλοβενία το 2009 και τα βιβλία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.

Ο κ. Τουρκ ανέφερε ότι οι Σλοβένοι προχώρησαν στη πρώτη μετάφραση της Βίβλου το 1584 και πρόσθεσε ότι τα βιβλία και ο πολιτισμός ένωσαν τους Σλοβένους με το πέρασμα των ετών, αναφερόμενος στη περίοδο πριν από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Στη σλοβενική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικές εκδηλώσεις, με μεγαλύτερη το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα το Μάιο, το Fabula Festival.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: