Thursday, March 4, 2010

Νέο ετυμολογικό λεξικό από τον καθηγητή, Γιώργο Μπαμπινιώτη

Μια περιπέτεια στην ιστορία των λέξεων, από τη δημιουργία τους μέχρι τη χρήση τους στη νεοελληνική γλώσσα αποτελεί το νέο «Ετυμολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Ιστορία των λέξεων», που παρουσίασε ο συγγραφέας του, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, απόψε στη Θεσσαλονίκη.

«Το λεξικό μάς συνδέει με τις ρίζες της γλώσσας μας, τις απαρχές των λέξεων», τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το συγγραφικό αυτό εγχείρημα «ένα ταξίδι που μας δείχνει ό,τι σημαίνει η λέξη “ετυμολογία”, δηλαδή τις αλήθειες των λέξεων». Επίσης, υπογράμμισε ότι όλες οι λέξεις της ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν στο συγκεκριμένο λεξικό «την ετυμολογία τους, το ξεκίνημά τους και τις αλλαγές που υπέστησαν μέσα στην πάροδο εκατοντάδων χρόνων».

Το συγγραφέα προλόγισε η εκδότρια, Νάντια Δήμου («Κέντρο Λεξικολογίας»).

Στις 1.600 και πλέον σελίδες του «Ετυμολογικού λεξικού της νέας ελληνικής γλώσσας. Η ιστορία των λέξεων» ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, παρουσιάζει την ετυμολογική προέλευση της κάθε λέξης, την αρχική ρίζα της, τη σημασιολογική εξέλιξή της, τα παράγωγα και τα σύνθετά της, τα ομόρριζα άλλων συγγενών γλωσσών, καθώς και ζητήματα ορθογραφίας και μορφής που ενδεχομένως να υπάρχουν.

Το λεξικό συμπληρώνει παράρτημα με λέξεις της Ελληνικής που προέρχονται από την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική, την Τουρκική, την Αλβανική και από σλαβικές γλώσσες, με αντιδάνεια, ελληνογενείς ξένους όρους, πίνακες εξελληνισμένων ξένων λέξεων, πίνακες λέξεων που προέρχονται από κύρια ονόματα, πίνακες ομόηχων λέξεων, κανόνες τονισμού και πίνακα των μορφών αντιπροσώπευσης των ινδοευρωπαϊκών φθόγγων στην ελληνική.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

No comments: