TIME magazine cover featuring J. D. Salinger from September 15, 1961.
Time Life Pictures/Time Magazine/Getty Images«Το να εκδίδω (βιβλία) είναι μια τρομερή παραβίαση της ιδιωτικής μου ζωής. Μου αρέσει να γράφω. Το λατρεύω. Γράφω όμως μόνο για τον εαυτό μου και για την προσωπική μου ευχαρίστηση» είχε πει το 1975 ο αμερικανός συγγραφέας που πέθανε την περασμένη εβδομάδα
Υποθέτει κανείς ότι με τον θάνατο του Τζερόμ Ντ. Σάλιντζερ στα 91 του χρόνια θα λυθεί και το μυστήριο γύρω από τη ζωή του και κυρίως το ερώτημα που απασχολεί τα εκατομμύρια των θαυμαστών του: υπάρχουν άραγε στο σπίτι του συγγραφέα κείμενα ή και ολόκληρα βιβλία εφάμιλλα του αριστουργήματός τουO φύλακας στη σίκαλη;Οι φήμες που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια πολλαπλασιάζονται. Κάποιοι λένε πως θα διαψευστούν, όπως συνέβη αντίστοιχα με την ελπίδα ότι υπήρχε και δεύτερος τόμος τωνΠεθαμένων ψυχών του Γκόγκολ. Οι περισσότεροι, όμως, πιστεύουν πως στο σπίτι του συγγραφέα στο Κόρνις του Νιου Χαμσάιρ κρύβεται ένας θησαυρός. Η πρώην ερωμένη του Τζόις Μέιναρντ είχε πει παλαιότερα πως ο Σάλιντζερ έγραφε κάθε μέρα και ότι υπάρχουν στο αρχείο του τουλάχιστον δύο πλήρη μυθιστορήματα. Ο διαβόητος Γκόρντον Λις, επιμελητής και «σφάχτης» των χειρογράφων του Ρέιμοντ Κάρβερ, λέει ότι είναι βέβαιος πως υπάρχει σημαντικό ανέκδοτο υλικό. Η κόρη του συγγραφέα Μάργκαρετ στο βιβλίο των αναμνήσεών της, που κυκλοφόρησε το 2000, γράφει ότι ο πατέρας της είχε ταξινομημένα σχολαστικά σε φακέλους τα χειρόγραφά του με παρατηρήσεις αν θα πρέπει να τυπωθούν ως έχουν ή να υποστούν επεξεργασία. Στην περίπτωση που έχει δίκιο, όπως σφόδρα πιθανολογείται, τότε αυτό θα είναι το μεγάλο εκδοτικό γεγονός για τις ΗΠΑ και ως έναν βαθμό για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
Τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια τον Σάλιντζερ δεν μπορούσε να τον δει κανείς εκτός από τα μέλη του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος και ελάχιστους άλλους. Αυτό, όμως, δεν ίσχυε για τους 1.758 κατοίκους του Κόρνις οι οποίοι σεβάστηκαν απόλυτακαι στον βαθμό που τους αναλογούσε προστάτευσαν- τον συγγραφέα και την επιθυμία του να μην παραβεί κανείς την ιδιωτική του ζωή- ακόμη κι ο γκαραζιέρης του, ο οποίος ουδέποτε αποκάλυψε οτιδήποτε αφορούσε τον συγγραφέα ή την οικογένειά του. Το ίδιο κάνουν και σήμερα, αρνούμενοι να δώσουν οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφορία στους δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν συρρεύσει στην περιοχή.«Ολοι στην πόλη ξέραμε πού ζούσε»λέει ο 42χρονος Μάικ Ακερμαν ο οποίος τον είχε συναντήσει αρκετές φορές τον καιρό που εργαζόταν στην εταιρεία UΒS και μετέφερε δέματα στο σπίτι του. Και συμπληρώνει: «Το αστείο είναι πως αν αυτοί που τον έψαχναν συμπεριφέρονταν αγενώς,τους στέλναμε σε ένα τρόπον τινά κυνήγι αγριόχηνας. Ποτέ, όμως, δεν είπαμε σε κανέναν πού ζούσε στ΄ αλήθεια».«Τον βλέπαμε συχνά να οδηγεί το Τογιότα του αλλά δεν θέλαμε κανείς να μάθει οτιδήποτε αφορούσε την προσωπική του ζωή. Ούτε ψάχναμε ούτε τον ρωτούσαμε για οτιδήποτε, εκτός αν το αποκάλυπτε ο ίδιος»λέει η 48χρονη Μισέλ Μπέικερ, η οικογένεια του συζύγου της οποίας είχε φιλικές σχέσεις με τον Σάλιντζερ. Ο ίδιος ο συγγραφέας, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στουςΝew Υork Τimesτο 1975, είχε πει ανάμεσα στα άλλα: «Το να εκδίδω (βιβλία) είναι μια τρομερή παραβίαση της ιδιωτικής μου ζωής. Μου αρέσει να γράφω. Το λατρεύω. Γράφω όμως μόνο για τον εαυτό μου και για την προσωπική μου ευχαρίστηση». Αυτό και μόνο είναι αρκετό ώστε να περιμένει κανείς ότι στους φακέλους που άφησε πίσω του ο Σάλιντζερ θα βρίσκεται πράγματι ένας θησαυρός και ενδεχομένως κάποιο μυθιστόρημα εφάμιλλο του Φύλακα στη σίκαλη. Χαράς ευαγγέλια τότε για τον εκδότη του- και τους κληρονόμους φυσικά.
- Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=47&artid=312708&dt=31/01/2010#ixzz0jb6LYZSe
Monday, March 29, 2010
Το μυστήριο Σάλιντζερ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment