Monday, March 8, 2010

Διεθνές συνέδριο φιλοσοφίας στην Αλεξάνδρεια

Με σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε χθες στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας με τίτλο «Η Έννοια του Πολίτη στην Ελληνική Φιλοσοφία», που πραγματοποιήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας, υπό την αιγίδα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στους ανακαινισμένους χώρους της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης και στο θέμα αυτό στάθηκε και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, καλοσωρίζοντας τους συνέδρους και υπογραμμίζοντας τη συμβολική σημασία που φέρει η επιλογή της πραγματοποίησης του συνεδρίου στη μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας, της πόλης που βρέθηκε στο επίκεντρο του κόσμου που ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε με τις εκστρατείες του, αναφερόμενος παράλληλα και στο ρόλο της Πτολεμαϊκής Αλεξάνδρειας. Τόνισε ότι η Αλεξάνδρεια σηματοδοτεί την εξισορρόπηση της ελληνικής πολιτικής παράδοσης με το αναδυόμενο σχήμα της μοναρχίας και υπογράμμισε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρωτεύοντα ρόλο της Αλεξάνδρειας στην αποκρυστάλλωση και εξάπλωση της χριστιανικής θεολογίας. Μεγάλο ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή έπαιξε το υψηλό πνευματικό επίπεδο των θεολογικών γραμμάτων στην Αλεξάνδρεια, αλλά και η ύπαρξη της περίφημης Κατηχητικής Σχολής, που ανέδειξε άνδρες μεγάλου πνευματικού διαμετρήματος, όπως ο Πάνταινος, ο Κλήμης, ο Ωριγένης και πλήθος άλλων.

Η πλούσια αυτή πνευματική ζωή προσέδωσε, σύμφωνα με τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου, ιδιαίτερο κύρος και φήμη και στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και την οδήγησε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της εκκλησιαστικής ιστορίας, αλλά και στην αντιμετώπιση των αναφυόμενων αιρέσεων.

Εξάλλου, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου θέλοντας να τιμήσει την Ακαδημία Αθηνών στο πρόσωπο του Προέδρου της Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, του απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου.

Αντιφωνώντας, ο κ. Σβολόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας αλλά και την εγκάρδια φιλοξενία του συνεδρίου στους χώρους της Πατριαρχικής Έδρας. Τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης τέτοιων συνεδρίων ως το επιστέγασμα ερευνητικών προγραμμάτων και χαιρέτισε την προοπτική της πρόκλησης δημιουργικών εναυσμάτων αντίστοιχων φιλοσοφικών αναζητήσεων στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Πάνος Λιγομενίδης, εστίασε την προσοχή των συνέδρων στην έννοια του τεχνολογικά καλωδιομένου πολίτη στην υπερφίαλη, όπως γλαφυρώς τη χαρακτήρισε, κοινωνία μας και επισήμανε τους κινδύνους που επισύρει η διάσταση επιστήμης και πνευματικότητας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας, Μαρία Πρωτοπαπά - Μαρνέλη, η οποία τόνισε τη διαχρονική προβληματική πάνω στο θέμα των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του πολίτη, στο πλαίσιο διαφορετικών πολιτικών καθεστώτων.

Μεταξύ άλλων το συνέδριο χαιρέτισαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, Γεώργιος Διακοφωτάκης, και εκ μέρους της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης ο Δρ Κυριάκος Σαββόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων.

www.kathimerini.gr [07/03/2010] με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: