Τον Πάτροκλο Σταύρου, κληρονόμο των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Καζαντζάκη, έχει ως αποδέκτη η διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία και την προώθηση του έργου του συγγραφέα.
Εχει τη μορφή ανοιχτής επιστολής, την οποία μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 3.215 άτομα από 72 χώρες. Σ' αυτήν επισημαίνουν «ότι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα δεν σέβεται τις υποχρεώσεις έναντι της Ελένης Καζαντζάκη και προπάντων δεν συμμορφώνεται με το καταστατικό του εκδοτικού οίκου, που του ανήκει. Ειδικότερα, υπόσχεται επί σειρά ετών, σε συνεντεύξεις του προς διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες, ότι θα εκδώσει και θα επανεκδώσει όλο το έργο του μεγάλου Κρητικού». Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και στον πρόεδρό της, τον διεθνολόγο Γιώργο Στασινάκη.
Ανοίγονται και σε άλλες γλώσσες το περιοδικό «Le Regard cretois» και το ενημερωτικό δελτίο «Synthesis» της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη: το πρώτο θα κυκλοφορεί πλέον σε αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Το δεύτερο -εκτός από τα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ρωσικά- και στα αραβικά και στα ιταλικά. Η Εταιρεία θα οργανώσει, για πρώτη φορά, εκδηλώσεις στη Λίμα (18 Μαΐου), στο Κουρδιστάν (10 Νοεμβρίου) και στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας (Μάιο).
ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΤο Συνέδριο στην Κρήτη, στις 27 και 28 Ιουνίου 2009, που είχε μεγάλη επιτυχία, διαπίστωσε τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έργο του μεγάλου Κρητικού: η αισθητική των βιβλίων είναι απαρχαιωμένη, απουσιάζει ο σχολιασμός και τα υπομνήματα, η διακίνηση στα βιβλιοπωλεία περιορισμένη, δεν έχει γίνει επανέκδοση, ιδιαίτερα της Οδύσσειας, δεν έχουν εκδοθεί ακόμη πολλά από τα έργα του, ιδίως θεατρικά, αλλά και ένα μέρος της αλληλογραφίας του, τα ημερολόγια του, καθώς και άρθρα του σε επιθεωρήσεις κλπ., οι μεταφράσεις των έργων του έχουν εξαντληθεί ή δεν υπάρχουν κλπ. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οδήγησε πολλούς πανεπιστημιακούς, φιλολόγους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς και πρεσβευτές ελληνισμού από τις πέντε ηπείρους, να συντάξουν μιαν Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία, της οποίας το κείμενο παραθέτουμε στη στήλη "Ανοιχτή επιστολή - Υπογραφές”. Την αποστείλαμε στις 30 Ιανουαρίου 2010, με 3.215 υπογραφές και άλλα ντοκουμέντα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων, στον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Συνοδευόταν από την ακόλουθη επιστολή:
Κύριον Κάρολο ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Προεδρικό Μέγαρο
106 74 Αθήνα
GREECE
ΘΕΜΑ: Διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία και την προώθηση του έργου του Νίκου ΚαζαντζάκηΑξιότιμε Κύριε Πρόεδρε
Σας γράφω εξ ονόματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Είναι ένα διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στη Γενεύη το Δεκέμβριο του 1988, με πρωτοβουλία της χήρας του μεγάλου συγγραφέα Ελένης Καζαντζάκη, η οποία ζούσε τότε σ' αυτή την πόλη. Αριθμεί 4.500 μέλη, που κατοικούν σε 108 χώρες στις πέντε ηπείρους και εργάζονται εθελοντικά, για να προωθήσουν το έργο του μεγάλου Κρητικού και, συνεπώς, και του ελληνικού πολιτισμού (βλ. συνημμένα αρ. 1).
Στις 27 και 28 Ιουνίου 2009 έλαβε χώρα στην Κρήτη ένα διεθνές συνέδριο, με θέμα: "Οι εκδοτικές τύχες του έργου του Νίκου Καζαντζάκη”. Οι ομιλητές και οι άλλοι συμμετέχοντες διαπίστωσαν τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, εδώ και πολλά χρόνια, η έκδοση, η επανέκδοση, η παρουσίαση και οι μεταφράσεις των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αιτία είναι ο κ. Πάτροκλος Σταύρου, ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα, ο οποίος δε σέβεται τις υποχρεώσεις του έναντι της Ελένης Καζαντζάκη και προπάντων δε συμμορφώνεται με το καταστατικό του εκδοτικού οίκου, που του ανήκει. Ειδικότερα, υπόσχεται επί σειρά ετών, σε συνεντεύξεις του προς διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες, ότι θα εκδώσει και θα επανεκδώσει όλο το έργο του μεγάλου Κρητικού. Στις 16 Νοεμβρίου 2006, έδωσε την ίδια υπόσχεση στο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου ετέθη το ζήτημα των εκδόσεων. Επισημαίνουμε εν προκειμένω ότι ο γνωστός συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο αυτό, δήλωσε τα εξής: «Δεν εκτιμώ τον κ. Σταύρου... διότι έχει θάψει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη» (βλ. συνημμένα αρ. 2). Πριν από τρία χρόνια υποσχέθηκε να εκδώσει τη μετάφραση στα ελληνικά από το Νίκο Καζαντζάκη μιας ανθολογίας έργων Ισπανών ποιητών, που είχε δημοσιευτεί το 1933 και 1934, στο περιοδικό Κύκλος. Δεν έδωσε καμία συνέχεια (βλ. συνημμένα αρ. 3). Για να δείξουμε ακόμη καλύτερα πώς έχει η κατάσταση, επισυνάπτουμε μια αποκαλυπτική επιστολή, που μας έστειλε το 1992 ο Γάλλος μεταφραστής του μυθιστορήματος Μέγας Αλέξανδρος, όπου και χαρακτηρίζει τη στάση του κ. Σταύρου ως «εσκεμμένη βούληση να σαμποταριστεί η προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη» (συνημμένα αρ. 4).
Κατόπιν τούτου, με πρωτοβουλία πολλών Ελλήνων και ξένων διανοούμενων, αποφασίστηκε να σας απευθύνουμε μια Ανοιχτή Επιστολή, για να σας εκθέσουμε λεπτομερώς αυτή την κατάσταση (βλ. συνημμένα αρ. 5). Μέχρι σήμερα, την έχουν υπογράψει 3.215 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πολλοί πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι,συγγραφείς, καλλιτέχνες, πρεσβευτές ελληνισμού, βουλευτές, νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, επιχειρηματίες, υπεύθυνοι συλλόγων, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, προερχόμενοι από 72 χώρες στις πέντε ηπείρους (βλ. συνημμένα αρ. 6). Τέλος, συγκροτήθηκαν 96 Τοπικές Επιτροπές για τη σωτηρία και την προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο (βλ. συνημμένα αρ. 7). Θα παρατηρήσετε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης διεθνούς κινητοποίησης για την υπεράσπιση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.
Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να εξετάσετε, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων σας, όλες τις δυνατές λύσεις για την επανέκδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, την έκδοση των ανέκδοτων χειρογράφων του, τη συγγραφή ή αναθεώρηση των μεταφράσεων του. Χρειάζεται η ταχεία και αποτελεσματική παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο, και όχι μόνο στο επίπεδο ενός Υπουργείου, δεδομένου ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση. Πράγματι, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συγγραφέα που έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης, δεν είναι ιδιοκτησία ενός μόνο προσώπου. Ανήκει σε εκατομμύρια Έλληνες και φιλέλληνες στις πέντε ηπείρους, που αγαπούν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Και πρέπει να επισημάνουμε ότι εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο αυτό, το οποίο, μάλιστα, μελετάται σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως, σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, που διοργανώνουμε εθελοντικά εδώ και 21 χρόνια, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, σε συνεργασία με τις αρχές, τους τοπικούς άρχοντες και τους συλλόγους, οι ομιλητές και οι ερευνητές δεν παύουν να υπογραμμίζουν ότι τους είναι αδύνατο να βρουν πολλά βιβλία, και ιδίως την Οδύσσεια, ή να έχουν πρόσβαση στα χειρόγραφα, την αλληλογραφία και τα ημερολόγια του Καζαντζάκη, πράγμα που παρεμποδίζει την προσπάθεια τους να μελετήσουν και να προωθήσουν το απέραντο έργο του, μέσα από σύγχρονη και διαρκώς ανανεούμενη έρευνα. Επισημαίνουμε ακόμη ότι οι εκδηλώσεις μας, που περιλαμβάνουν διεθνή συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και βίντεο, καλλιτεχνικές εκθέσεις κλπ., προκαλούν αυξημένη ζήτηση των βιβλίων του Καζαντζάκη, η οποία όμως δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί, αφού πολλά από τα βιβλία του είναι δυσεύρετα έως ανύπαρκτα στην Ελλάδα, ενώ στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού δεν υπάρχουν πια οι μεταφράσεις των έργων του στα βιβλιοπωλεία.
Στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο: www.amis-kazantzaki.gr στήλη Εκδόσεις (προβλήματα, δύο αποκαλυπτικές επιστολές, διεθνές συνέδριο, ανοιχτή επιστολή - υπογραφές, τοπικές επιτροπές - διαπιστώσεις) θα βρείτε πολλές συμπληρωματικές πληροφορίες. Αναφέρουμε ιδιαίτερα το ψήφισμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, τις ομόφωνες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, τις ερωτήσεις Κρητών Βουλευτών, την επιστολή του Προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανου Ταμβάκη, καθώς και τις δηλώσεις της Γαλλίδας πολιτικού Ségolène Royal, του Elie Wiesel, συγγραφέα και κατόχου του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, του Γάλλου ακαδημαϊκού Michel Déon, του Γιώργου Γραμματικάκη, καθηγητή και προέδρου του ΑΣ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, 20 καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα Γιώργου Μπίζου, ο οποίος γράφει: «Με προσεγγίζουν συχνά διάφοροι συγγραφείς, ποιητές, πανεπιστημιακοί και φοιτητές φιλολογίας από τη Νότιο Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με ρωτούν γιατί δεν υπάρχουν τα έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα στα βιβλιοπωλεία. Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση διότι δεν μπορώ να δώσω ικανοποιητική απάντηση σ' αυτή την ερώτηση. Κάνω έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα Πανεπιστήμια και τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για την επανόρθωση αυτής της κατάστασης».
Είμαστε στη διάθεση σας να απαντήσουμε γραπτώς σε όλες τις ερωτήσεις σας ή/και να σας συναντήσουμε,για να αναζητήσουμε μαζί τις ενδεικνυόμενες λύσεις ώστε να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Στην περίπτωση που προκρίνετε μία συνάντηση, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Εταιρείας μας κυρία Κλεοπάτρα Πρίφτη, αρ. τηλ. 210 2283 075.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Στασινάκης
No comments:
Post a Comment