Thursday, March 4, 2010

Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη εναντίον Π. Σταύρου


Τον Πάτροκλο Σταύρου, κληρονόμο των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Καζαντζάκη, έχει ως αποδέκτη η διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία και την προώθηση του έργου του συγγραφέα.

Εχει τη μορφή ανοιχτής επιστολής, την οποία μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 3.215 άτομα από 72 χώρες. Σ' αυτήν επισημαίνουν «ότι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα δεν σέβεται τις υποχρεώσεις έναντι της Ελένης Καζαντζάκη και προπάντων δεν συμμορφώνεται με το καταστατικό του εκδοτικού οίκου, που του ανήκει. Ειδικότερα, υπόσχεται επί σειρά ετών, σε συνεντεύξεις του προς διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες, ότι θα εκδώσει και θα επανεκδώσει όλο το έργο του μεγάλου Κρητικού». Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και στον πρόεδρό της, τον διεθνολόγο Γιώργο Στασινάκη.

Η Εταιρεία ανάρτησε στον διαδικτυακό της τόπο (www.amis-kazantzaki.gr) το δυσεύρετο θεατρικό του Νίκου Καζαντζάκη, «Κωμωδία, μονόπρακτη τραγωδία». Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1909 στην «Κρητική Στοά» του Ηρακλείου και στην επιθεώρηση «Σεράπιον» της Αλεξάνδρειας. Το 1958 ξαναδημοσιεύτηκε στη «Νέα Εστία» και το 1969 στην επιθεώρηση «Προπύλαια» της Ζυρίχης, με εισαγωγή του Καρλ Κερένιι. Τελευταία δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Regard cretois» της Εταιρείας, σε γαλλική μετάφραση της Αθηνάς Βουγιούκα. Το θεατρικό είναι δωρεά της Ελένης Καζαντζάκη το 1988.

Ανοίγονται και σε άλλες γλώσσες το περιοδικό «Le Regard cretois» και το ενημερωτικό δελτίο «Synthesis» της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη: το πρώτο θα κυκλοφορεί πλέον σε αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Το δεύτερο -εκτός από τα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ρωσικά- και στα αραβικά και στα ιταλικά. Η Εταιρεία θα οργανώσει, για πρώτη φορά, εκδηλώσεις στη Λίμα (18 Μαΐου), στο Κουρδιστάν (10 Νοεμβρίου) και στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας (Μάιο).

No comments: