Wednesday, March 24, 2010

Ιστορικοί απ’ όλο τον κόσμο ερευνούν τις τεχνικές του Θουκυδίδη


  • Δημητρης Pηγοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/03/2010

ΣΥΜΠΟΣΙΟ. Eπιμένει σε δύσκολους καιρούς για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο δήμος Αλίμου στη διαιώνιση μιας καλής παράδοσης, με σημείο αναφοράς το πιο διάσημο τέκνο του, τον Θουκυδίδη. Και διοργανώνει από τις 7 ώς και τις 11 Απριλίου το τέταρτο κατά σειρά Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Τεχνικές του Θουκυδίδη μεταξύ ιστορικής έρευνας και λογοτεχνικής αναπαράστασης». Οι εργασίες του Συμποσίου θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 8 Απριλίου και θα συνεχιστούν στις 9 και 10 του μηνός σε αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου.

Ηταν πριν από 25 χρόνια η πρώτη φορά που ο δήμος Αλίμου αποφάσισε να «επενδύσει» στον Θουκυδίδη εγκαινιάζοντας έναν κύκλο επιστημονικών συναντήσεων που συσπείρωσε ιστορικούς απ’ όλο τον κόσμο. Το δεύτερο Συμπόσιο έγινε το 1997 με τη συμμετοχή 22 Ελλήνων και 23 ξένων επιστημόνων. Το τρίτο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με θεματικό αντικείμενο τις «Δημηγορίες» του Ελληνα ιστορικού.

Ο δήμαρχος του Αλίμου Θάνος Ορφανός υπενθύμισε, με την ιδιότητα του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, ότι η διοργάνωση του συμποσίου περιλαμβανόταν ανάμεσα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και θέλησε να συνδέσει την πρωτοβουλία με την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να εκπέμπει θετικά μηνύματα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Νέες απαντήσεις

«Αναμένουμε νέα ερωτήματα και, γιατί όχι, νέες απαντήσεις», τόνισε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου κ. Αντώνης Τσακμάκης. «Η έμφαση», συνέχισε, «θα δοθεί στην κρίσιμη σχέση μεταξύ ιστορίας και αφήγησης - δηλαδή ανάμεσα σε αυτό που βρίσκει μπροστά του ο ιστορικός και σε αυτό που αφήνει πίσω του»: Μέσα από ποιες διαδικασίες μορφοποιούνται τα δεδομένα της εμπειρίας σε αυτό που ονομάζουμε ιστορικό γεγονός; Πώς το εξωτερικό συμβάν μετατρέπεται σε νοητικό κατασκεύασμα και πώς αυτό μεταπλάθεται σε αφήγηση; Πώς συλλέγεται το υλικό, πώς επιλέγεται και αξιολογείται, πώς, τέλος, καθίσταται φορέας σημασίας σε μια προσπάθεια του υποκειμένου να συνδιαλεχθεί με το εκάστοτε παρόν, να κατανοήσει τη θέση του ως ανθρώπου στον χρόνο και στον χώρο, μέσα στο δι-ανθρώπινο κοινωνικό περιβάλλον και στο ιστορικό γίγνεσθαι;

Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου υπόσχονται να προσφέρουν γόνιμα ερεθίσματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών όπως: η ανάλυση πολιτικών και κοινωνικών δομών και φαινομένων, η ανασύσταση του παρελθόντος, η διακειμενική ανάγνωση του έργου (ο Θουκυδίδης ως αναγνώστης και ως αντικείμενο της ανάγνωσης), οι αρχές σύνθεσης του έργου, οι γλωσσικές επιλογές και το σημασιολογικό τους φορτίο, και τέλος οι αφηγηματικές επιλογές και το δικό τους σημασιολογικό φορτίο.

Την έκδοση των πρακτικών στα Αγγλικά έχει αναλάβει γερμανικός εκδοτικός οίκος, ενώ προβλέπεται και αντίστοιχος ελληνικός τόμος.

No comments: