Tuesday, April 5, 2011

Εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σβορώνου

Το περιοδικό «Νέα Εστία» τιμά τον καινοτόμο ιστορικό με διήμερο συνέδριο. 
Τη μνήμη του ιστορικού Νίκου Γ. Σβορώνου (1911-1989), με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμά το περιοδικό «Νέα Εστία», διοργανώνοντας διήμερο συνέδριο με τίτλο «Ν. Γ. Σβορώνος: Κληρονομιά και νέες προοπτικές» στις 8 (5 μ.μ.) και 9 Απριλίου (10 π.μ. - 3.30 μ.μ.), στην «Αίθουσα Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Αιόλου 82-84).
Στην προσπάθεια επανεκτίμησης και ανάδειξης της σημασίας που μπορεί να έχει, ειδικά σήμερα, το έργο του Ν. Γ. Σβορώνου, το συνέδριο θα επιχειρήσει να φωτίσει με νέο τρόπο τα πεδία και τις θεματικές τις οποίες εγκαινίασε ο καινοτόμος αυτός ιστορικός με το έργο του, αλλά και με τον ίδιο τον βίο του. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η συζήτηση για πώς αξιοποιήθηκε η σύνθετη αυτή παρακαταθήκη από τους κατοπινούς ιστορικούς, αλλά και σε ποιο βαθμό αυτοί οι τελευταίοι την έχουν αναπτύξει, ανανεώσει ή ξεπεράσει.
Ο Λευκαδίτης ιστορικός διερεύνησε ποικίλες όψεις της ιστορικής γνώσης, εγκαινιάζοντας νέα πεδία έρευνας για τη βυζαντινή και τη νεοελληνική ιστορία, ενώ εφάρμοσε και καινούργια μεθοδολογικά εργαλεία, σηματοδοτώντας τη γενικότερη ανανέωση των ιστορικών και των κοινωνικών σπουδών.
Η βαθιά αφοσίωσή του στο επιστημονικό του έργο συνοδεύτηκε, εξάλλου, από μία ενεργή εμπλοκή του ως ιστορικού και διανοουμένου στα μεγάλα γεγονότα της εποχής του (Κατοχή, Εμφύλιος, Ψυχρός Πόλεμος -που τον ζει εξόριστος στο Παρίσι- Μεταπολίτευση, όπου επιστρέφει στην Ελλάδα).
Την πολυκύμαντη αυτή πνευματική και προσωπική διαδρομή, που τον καθιστά μία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης ιστορίας μας, επιχειρούν να καλύψουν οι διάφορες ενότητες του συνεδρίου.
Τα πρακτικά τού συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ειδικό αφιερωματικό τεύχος της «Νέας Εστίας», μέσα στο 2011.

No comments: